![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja nie polecam ubuntu, system po kilku tygodniach strasznie zwalnia, fluxbox praktycznie nie dziala, instalowanie czegokolwiek nie z repozytorium praktycznie mija sie z celem - uklad katalogow jest masakryczny.
suse w sumie tez nie polecam, tez nie jest zbyt szybkie, programy w repozytoriach nie najnowsze, yast wieszal sie przy sciaganiu (chociaz to akurat mogla byc jednostkowa sytuacja). co prawda mialem ten system bardzo krotko ale nie zrobil na mnie pozytywnego wrazenia. dodam jeszcze ze ani suse ani ubuntu nie wykryło zintegrowanej karty dzwiekowej, graficznej tez nie (w sumie to geforce to nie powinno byc problemu, przestawienie sterownika na vasa pozwolilo uruchomic x'y, ale o jakimkolwiek programi wymagajacym akceleracji moge zapomniec - a na xgl'a troche sie napalilem), sieciową wykryl co nie znaczy ze chcial jej uzywac. dla osob ktore nie mialy stycznosci z linuxem te systemy moga byc ok, co nie znaczy ze są ok. btw. od ok 10 miesiecy uzywam ubuntu i zadowolony jestem coraz mniej (moze wersja 6 ktora juz do mnie plynie z afryki bedzie lepsza), ale nie mam czasu zeby walczyc z "normalnym" linuxem, system ma mnie wspomagac a nie stawiac kolejne wyzwania, a ubuntu wyzwan stawia w miare malo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 02:48 |