![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dorzucę tylko tyle:
Parę miesięcy temu kupiłem gazetkę w 2x DVD (kupa środowisk programistycznych etc). Był tam kurs php + MYSQL. Autor powiedział, że pisze dla php 4. W pierwszej klasie napotkałem słówko 'static' przy składowej nierozpoznawane przez wersję 4. (przynajmniej ja nie przypominam sobie, żeby działało) Winodws: OK - wszysko działa Linux: Fatal... Cóż. wolę zosta ostrzeżony od razu, niż męczyc się i szukac błędów w kodzie. Fakt jest jednak taki, że nawet siedząc na linuxie trzeba czasami włączyc Explorera, zeby przetestowac. Bardzo długo używałem Windowsa. potrafię go skonfigurowa znakomicie. Jeszcze nie widziałem komputera, na którym KDE chodziłoby szybciej niż Windows. Jest po prostu szybszy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dorzucę tylko tyle: Parę miesięcy temu kupiłem gazetkę w 2x DVD (kupa środowisk programistycznych etc). Był tam kurs php + MYSQL. Autor powiedział, że pisze dla php 4. W pierwszej klasie napotkałem słówko 'static' przy składowej nierozpoznawane przez wersję 4. (przynajmniej ja nie przypominam sobie, żeby działało) Winodws: OK - wszysko działa Linux: Fatal... Cóż. wolę zosta ostrzeżony od razu, niż męczyc się i szukac błędów w kodzie. Fakt jest jednak taki, że nawet siedząc na linuxie trzeba czasami włączyc Explorera, zeby przetestowac. Bardzo długo używałem Windowsa. potrafię go skonfigurowa znakomicie. Jeszcze nie widziałem komputera, na którym KDE chodziłoby szybciej niż Windows. Jest po prostu szybszy. Litości.... skomentuje tylko tak : mało widziałeś. Zabawne jest to że jeśli komuś się coś pod linuksem nie powiedzie, np wyskoczy jakiś "Fatal" to zaraz od razu ze Linuks jest do niczego. A może Fatal wyskoczył z braku wiedzy ..... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Litości.... skomentuje tylko tak : mało widziałeś. Zabawne jest to że jeśli komuś się coś pod linuksem nie powiedzie, np wyskoczy jakiś "Fatal" to zaraz od razu ze Linuks jest do niczego. A może Fatal wyskoczył z braku wiedzy ..... Nic dodać, nic ująć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeżeli komuś zależy na szybkości to wybiera lżejszy menager okien (jest naprawdę duży wybór). Co do wydajności KDE to trzeba przynać, że ciągne spore biblioteki qt, jednak możliwości całego KDE są znacznie inne od 'windowsów' więc bezpośrednie porównywanie tych środowisk (i to jeszcze na podstawie: zacina się / nie zacina się (!)) mija się z celem. Jeżeli już jesteśmy przy temacie linuksów chciałym zwrócić uwagę na bardzo efektywne zaangażowanie się firmy nowell w to środowisko. Uważam, że ta firma wniosła tutaj duże ożywienie i prowadzi (finansuje ?) wiele ciekawych projeków. Oczywiście najbardziej spektakularnym jest xgl (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Według ekspertów tej firmy za 12-18 miesięcy ich flagowy projekt Suse stanie się prawdziwą alternatywą i zagrożeniem dla komercyjnego oprgramowania microsoftu. Z tą tezą całkowicie się zgadam i szczerze liczę na to, że tak będzie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:43 |