![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego ... od 2 lat korzystam z środowisk open source. Na początku Mandrake (obecnie Mandiva) potem Slackware, FreeBSD i Gentoo do dzisiaj. Nie wiem na jakiej podstawie kolega powyżej stwierdza iż system pakietowy Slackware jest najlepszy z wszystkich skoro po 2 dniach wywalił Slack'a. Dla mnie system Portage w Gentoo to jest kwintesencja swobody. Pozwala na całkowite dostosowanie systemu do własnych potrzeb i wymagań, jeśli jakiś program jest dostępny w wersji modularnej lub slotach to 90% jest już w Gentoo. Portage jest aktualizowane co 4h. System jest szybki i stabilny, nawet na wolniejszych systemach. Obecnie posiadam go na 2 maszynach - serwerze produkcyjnym Dell i laptopie jako desktop. Konsoli do gier nie potrzebowałem ale stabilności. Gentoo Linux w pełni zaspokaja moje potrzeby. Dodatkowo zaraziłem nim kilka innych osób którym bardzo się również spodobał i cenią sobie jego funkcjonalność.
Niestety niektórzy mogą to uznać za wadę ale instalacja oprogramowania jest na nim dłuższa (zależy od sprzętu) gdyż wszystkie pakiety są kompilowane od zera. Nie dotyczy obecnego instalatora który base system skompilowany instaluje. Dodać jednak muszę, że jest to system dla raczej bardziej obeznanych z architekturą linux użytkowników, gdyż nie posiada w standardzie, żadnych wodotrysków, konfiguratorów itp. Wszystko ręcznie za pomocą edytora w trybie tekstowym. Jednak z czasem system odwdzięcza się z nawiązką jeśli się go pozna od podszewki. Szczerze polecam zapoznanie się z nim. PS Jakby ktoś pytał o alternatywę to od razu odpowiadam dla mnie nie ma alternatywy dla tego systemu ... The ONE and ONLY (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 17:14 |