![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Mój Windows chodzi już od ponad roku bez awarii. Najwidoczniej jest to wina tego jak go użytkujesz a nie od początku do końca wina systemu. Moim zdaniem pytanie powinno brzmieć nie "Dlaczego Linux?" tylko "Czy w ogóle Linux?" Bo dla mnie Windows wystarcza w zupełności. Zamieniłbym go chyba tylko na Mac'ka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mój Windows chodzi już od ponad roku bez awarii. Najwidoczniej jest to wina tego jak go użytkujesz a nie od początku do końca wina systemu. Moim zdaniem pytanie powinno brzmieć nie "Dlaczego Linux?" tylko "Czy w ogóle Linux?" Bo dla mnie Windows wystarcza w zupełności. Zamieniłbym go chyba tylko na Mac'ka. W moim przypadku jest dokładnie tak samo, mam jedną instalke windy od ponad roku i czasem chodzi po 2 dni, na pasku nie widać nazw programów bo tyle mam ich włączonych ;] Co do samego linuxa to niecałe 2 lata temu za namową Bastion'a pobawiłem się w Slax, następnie zainstalowałem Slackware'a, pobawiłem się z 2 dni i odinstalowałem, po prostu wszystko trwało dłużej (mam na myśli konfiguracja itp) jedyne co mi się spodobało to wygląd KDE i bez problemowa instalacja z pakietów (IMHO slackware ma najlepszy system pakietowy), po jakimś czasie zainstalowałem sobie mandrive, była prostsza w konfiguracji ale za to cholernie wolno chodziła (na PIV 1.7 i 1GB SDRAM), również ją wywaliłem, później długo siedziałem na windzie... Jakiś rok temu dowiedziałem się że wysyłaja za darmo Ubuntu, zamówiłem i bardzo mi się system spodobał (lekki i ładny Gnome), jednak moją zmorą (tak jak w każdej dystrybucji) były czcionki, po prostu nie potrafiłem zrobić takich jakie są w Windowsie - również wywaliłem ubuntu, później krótko był jeszcze Debian, Fedora Core 2 i 3 oraz PLD, bawiłem się również NND na routerze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Podsumując, linux okazał się nie dla mnie, Windows w zupełności wystarcza i wcale się nie zawiesza jak to inni mówią (przez ten rok raz miałem blue screen of death, temperatura dysku była za wysoka). Uważam jednak że jeżeli chodzi o serwery/routery to windows przy linuxie wysiada, mam Slacka 10.1 na swoim laptopowym serwerze a strony generują się szybciej niż na moim desktopie (który jest o wieele szybszy i ma więcej ramu). W kwestii gier, jakiś czas temu próbowałem na Slacku 10.1 uruchomić na Wine World of Warcraft, nie dało rady a OpenGL i sterowniki do k.graficznej miałem prawidłowo zainstalowane, wtedy też zaisntalowałem najnowszego Kubuntu, emulacja przebiegła świetnie, gra się bez problemu uruchomiła jednak na najwyższych detalach, przy próbie wejścia do opcji w celu zmniejszenia detali gra się wyłączała, jako że wtedy byłem zafascynowany WoW nie mogłem pozostać na linuxie (a chciałem). Ten post edytował Nightwalker 25.05.2006, 14:32:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 05:53 |