Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kilka CSS-ow, czy jeden?
erix

Grupa: Moderatorzy

Jak, wedlug Was, lepiej zagniezdzac style w dokumencie?
  • jeden arkusz ze wszystkimi definicjami jakie wystepuja na stronie
  • klika dolaczanych w zaleznosci od podstrony
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
xarr

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zakladajac poprawnie semantycznie utworzony dokumencik + sytuacja, ze podstrony nie sa oddzielnymi podserwisami ilosc styli nie jest kosmicznie wielka. Jeszcze zalezy jak ty te definicje styli zapisujesz w pliku. Ja uskuteczniam 1 linie na definicje, a nie podzial, dosyc czesto stosowany, zakladajacy rozbijanie na wiele linii:
Kod
h1{costam:costam ....}

zamiast
Kod
h1{
costam:costam
...
}

To oczywiscie kwestia gustu, ale ja wchodzac do takiego css odnajduje szybko interesujacy mnie element po nazwie, a sam plik nie rozciaga mi sie w dol, w nieskonczonosc, co nie sprzyja jego edycji. Poza tym widze tez ladnie sama strukture, co po czym dziedziczy itd. Kolejny plus to brak niepotrzebnych przestrzeni, wiec i rozmiar pliku mniejszy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

To sa w wiekszosci niuanse, a relatywne korzysci wynikajace ze stosowania takiej czy innej metody w czasach kiedy szybkie lacza zaczynaja dominowac nawet w naszym kraju zdaja sie schodzic na dalszy plan. Ja mam nalecialosci jeszcze z pisania dla modemowcow i tak sie przyzwyczailem. Nie mniej jednak lubie minimalizm w kodzie i jak najmniej srodkow do osiagniecia danego celu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:55