Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak zabezpieczyć?, Jak zabezpieczyć zaawansowany portal
-Antidote-

Goście

Witam,

Moje pytanie kieruję do bardziej zaawansowanych programistów php. Ponieważ ostatnio zajmuję się współpracą przy tworzeniu serwisu aukcyjnego bazującego właśnie na php i MySQL, zacząłem zastanawiać się nad kwestią bezpieczeństwa danych tam przechowywanych. Serwis ma docelowo obsługiwać kilka do kilkunastu tysięcy użytkowników. Chciałbym, aby stopień bezpieczeństwa był porównywalny np. do Allegro. Chodzi mi bardziej o rodzaje zabezpieczeń, niż konkretne linie kodu. Jakie techniki bezpieczeństwa są tam stosowane? A może jakie nie są, a powinny? Jak przebiega proces autoryzacji użytkowników? Czy korzystać z obsługi sesji i cookies? A może zastosować kodowanie plików php? Serwis będzie umożliwiał przesyłanie pieniędzy pomiędzy użytkownikami, tak jak w Płatnościach Allegro, więc kwestia bezpieczeństwa jest tu bardzo ważna.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i komentarze, chciałbym zdobyć jak najwięcej informacji na ten temat. Jeśli ktoś dysponuje konkretnymi linkami do artykułów / tutoriali, chętnie się z nimi zapoznam.

Pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Master Miko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Co do wypowiedzi TomASSa ttylko dodam (technicznie):

2. Choć nie każdy serwer ma SSL (w rozwiązaniach biznesowych napewno są) jest to idealne rozwiązanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

4. Najlepiej zrobić opcje "korzystam tylko z jednego adresu IP" i wytłumaczenie juzerowi o co w tym chodzi. Bo pamiętajmy, że musi mieć to do wyboru - np. będzie chciał coś kupić, a nie będzie go w domu... wtedy będzie miał głupio...

Najlepiej wtedy ustawić, blokadę na 1 ip i w razie potrzeby kontakt z administratorem...

5. Można do tego użyć już walidacji przez php - np. w przypadku braku duży liter, małych i cyfr wyburacza juzerowi że ma za słabe hasło.

Co do sesji najlepiej robić je aby trwały maksymalnie 5 minut (lub mniej) - im więcej czasu trfania tym większe prawdopodobieństwo, że może się stać coś złego..

Kolejnym dobrym pomysłem (stosowanym np. w wielu bankach na stronach internetowych) jest automatyczne wylogowanie juzera po dwóch minutach nic nie robienia...

Co do kodowania plików php - jeśli jest to system działający w zakresie prywatnym (np. tylko dla jednej firmy) niepotrzebne jest kodowanie plików php.
Tak naprawdę kodowanie plików php może się tylko przydać przy sprzedawaniu systemów php.

Ten post edytował Master Miko 13.05.2006, 09:47:45
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:20