![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat: Polska Agencja Prasowa podała, że dziś ruszyło forum dyskusyjne, które jest współfinansowane przez budżet państwa i Unię Europejską. Niby nic w tym dziwnego, ale koszty jego uruchomienia sięgają absudru. W dodatku forum działa na darmowym skrypcie phpBB! http://www.webinside.pl/news/2146 http://www.forumpomorze.pl/ Jak dla mnie to przegięcie! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mówię, że popieram wydawanie pieniędzy budżetowych bez ładu i składu. Jeśli faktycznie ktoś dostaje zlecenie z UM dzięki znajomościom to sprawą powinna zająć się prokuratura. Nie uważam natomiast za skandal wyasygnowanie 17 tyś. zł na stworzenie portalu internetowego.
Kolejną sprawą jest sposób, w jaki urzędy przeznaczają pieniądze na informatyzację. Biorąc udział w projektach e-govenment i proponując usprawnienia pozwalające przeciętnemu obywatelowi na korzystanie z serwisów, napotykałem niesamowity opór. Uzyskałem wyjaśnienia, że urzędnicy nie chcą mieć dodatkowej pracy i nie potrzebują, żeby z tworzonych rozwiązań ktokolwiek korzystał. Dyskusja jaka tu się toczy dotyczy jedynie kwot przeznaczonych na projekty rządowe. Tymczasem takie projekty przekraczają stopniem skomplikowania przeciętne przedsięwzięcia komercyjne. Należy mieć na uwadze, że najprawdopodobniej poza portalem internetowym dla UM powstają back-end'y dla poszczególnych wydziałów, możliwe, że należy także przeszkolić kadrę urzędniczą itp. Dobrze by było, gdyby powstanie projektu poprzedzało stworzenie jego specyfikacji (tzn. czegoś więcej niż wytyczne z UE by stronka spełniała standardy AAA) a na zakończenie była dostępna pełna dokumentacja rozwiązania. Byłbym o wiele szczęśliwszy, gdyby projekt miał pochłonąć kilkakrotnie więcej kasy, lecz spełniał swoje wymagania, oraz by kolejna firma rozbudowująca projekt mogła bazować na dokumentacji a nie jedynie na kodzie poprzedników. No i oczywiście, by wygrywała najlepsza firma a nie ta mająca lepsze układy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:50 |