![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem skrypt newsów, który dzieli je na strony według idów. Wszystko jest ok dopóki nie skasuje któregoś ida np. 12, 11, 9, 8… Kiedy tak zrobię na końcu 1 i początku 2 wyświetla się ten sam news. I nie wiem dlaczego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Oraz ten fragment kodu:
Może bardzo obciążyć serwer mysql (w przypadku dużej ilości newsów i odwiedzających). Jak inaczej to rozwiązać? Ten post edytował Hectic 1.05.2006, 21:41:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może i szybciej, ale wyobraź sobie, że te zapytanie, może być jeszcze w międzyczasie modyfikowane. Nie w tym konkretnym przykładzie, ale jednak.
Załóżmy, że chcesz skasować pokaźną liczbę userów z BD. Ich id(ientyfikatory) są przekazane w tablicy $_GET['ids']. Tworzysz funkcję (albo lepiej - metodę), gdzie w prametrze przekazujesz tą tablicę.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś. P.S. Moga byc błędy, bo się spieszę, ale nie mogłem tego zostawić bez odpowiedzi. P.P.S. Nie trzeba od razu robić, tak jak napisałem, ale jest to chyba przydatny nawyk dla programisty. W jakimś stopniu zwiększa póżniejszą zdolność programu do adaptacji/przeróbek przy mniejszej, włożonej w to pracy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 08:44 |