![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam do napisania skrypt, który będzie łączył się z dowolnym serwerem pocztowym, następnie pobierał e-maile, w których będą zapisane pliki CSV. Pliki te będę musiał odczytać i zapisane w nich dane odpowiednio obrobić. O ile z tym ostatnim nie będzie problemu to za bardzo nie wiem jak mam odebrać pocztę z serwera i w jaki sposób wydobyć z maili załączniki. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten gość chyba szuka pomocy z pop3, IMAP nie jest zbyt praktyczny.
To zagadnienie wykracza poza ramy php, jednak postaram się pomóc. Po pierwsze, wymagana jest znajomość protokołu pop3 (komendy możesz znaleźć poniżej). Wydawać je można po podłączeniu się do serwera pop3 (zakładam, że autor tematu potrafi otwierać połączenie i komunikować się z nim). Kod USER x - podaje nazwę użytkownika x PASS x - podaje hasło x dla użytkownika (wcześniej użyj USER) LIST - zwraca listę wiadomości w formacie [numer] [wielkość w bajtach] ------przykład listy--- 0 6073 1 80337 ------------------------- RETR x - zwraca wiadomość o numerze x DELE x - usuwa wiadomość o numerze x z serwera Po wysłaniu RETR w celu otrzymania wiadomości, ekran (ewentualnie strumień wyjściowy) zostanie zasypany danymi, które nierzadko są zakodowane z użyciem base64. W celu ich przetworzenia (gdybyśmy nie znali kodowania na pamięć, ach ta skleroza) należy najpierw sprawdzić nagłówki listu (które nie są kodowane chyba że osoba wysyłająca była wariatem). Jeśli natkniemy się na base64-encoded lub podobny ciąg, mozna użyć funkcji base64_decode(). Należy jednak pamiętać o uprzednim rozbiciu e-maila na segmenty używając np. funkcji explode(). Całe zagadnienie jest dosyć skomplikowane, szczególnie jeśli chodzi o przetwarzanie załączników (też gdzieś w nagłówkach, potem trzeba wyłapywać bloki danych i rozpoznawać jako pliki). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 03:33 |