![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2006 Skąd: Kraków/Lublin/Lubartów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem wygląda następująco. Próbuję połączyć się z bazą danych. Wszystko robię tak jak należy (z resztą zgodnie ze wskazówkami z tego forum) i niestety za każdym razem wywala mi błąd FATAL ERROR i że brak klasy (mysqli) lub że nie ma takiej funkcji (gdy wywołuję mysql_connect). Czy należy gdzieś to włączyć czy może coś innego robię źle? Jestem mocno początkujący i nie wiem jak to ugryźć. Robię wszystko tak jak jest opisane w podręczniku i niestety nic nie wychodzi.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~devnul mylisz się bardzo. Skąd wiesz, że autor nic nie wie o bazach?
I po co naskakujesz od razu. Nie pomoże ten ktoe nie wie sam jak pomóc, ale tacy jak ty licznik postów podbija i na tym. ~frickle najprawdopodbniej nie masz zainstalowanego rozszerzenia mysql ani mysqli. W pliku php.ini musisz znaleść linie: Cytat ;extension=php_mysql.dll i wywlaić średniki na początku.;extension=php_mysqli.dll Potem w linii: Cytat extension_dir = "D:/usr/php/ext/ podać odpowiediną ścieżkę do katalogu z rozszerzeniami.Powinieneś też plik libmysql.dll spokiować do katalogu /bin/ w folderze Apache'a. Potem restart serwera i powinno działać. Jeśli to nie pomoże to poszukaj na forum, juz wiele razy było podawane jak zainstalować sobie rozszerzenia mysql. I następnym razem jak mówisz o błędach to wklejaj ich treść. Wróżek tu nie ma (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 09:53 |