![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka lat temu (przed Ajax-em) opracowalem Iwa
(Interactive Web Architecture) Oparta jest on na wymianie Content Objects (javascript,php,python objekty) uzywajac Iwa servisow zamimplementowanych w POST and GET ktore korzystajac z frame lub iframe. Content jest zapisywany podobnie jak w JSON i dopowiednio konwertowny na javascript, php lub python objekty bez koniecznosci parsowania. Obecne sa trzy implementacje Iwa Ligt - do pisania statycznych portali (multi browsers) Mix - do pisania interatywnych portali (multi browsers) Heavy - to pisania interatywnych aplikacji z skomplikowanym GUI ( tylko IE) Polsugiwanie sie Ajax-em to jak poslugiwanie sie telefonem z koniecznosci znajomosci jak on dziala technicznie. W Iwa jest to banalnie proste np: wywolanie service z browsera: MyIwa.service("ServicePage.php","nazwa_servisu", [ ["sa","nazwa_parametru",java script object lub wartosc)], ["sa",".........................",......................................], ["sb",java script object] ["sr",responseFunction]]); function responseFunction(body, args, error) { // odpowiedz na wywolanie if(error) return ; // if error var value=args.get("nazwa_parametru"); // wartosci lub javascript object } po stronie php implementacja service w ServicePage.php: $_iwa = new MyIwa(); if(!$_iwa->is_forward()) // forward service do innego web servera switch($_iwa->service()) { // jaki servis zostal wywolany z browsera case "nazwa_servisu": $nazwa_paramatru = $_iwa->arg("nazwa_parametru"); // pobranie pramateru z request service $_iwa->arg("nazwa_parametru",php_object lub wartosc); // odwiedz na service $_iwa>errror("Ustawienie bledu aplikacji"); // ustawienie bledu jesli jest $_iwa->response(); // wyslanie odpowiedzi do browera na wywolanie servisu break; } Iwa service mozna uzywac w dwoch opcjach push and pull. Iwa umozliwia wywolywanie servisow z browsera umiejscowionych na roznych web serwerach.Wtedy web server z ktorego zaladowano strone forwarding ten servis to innych web serwera. Czyli mozliwe jest tworzenie eco-systemu servisow zaimplementowanych na roznych web serwerach. (Ajax nie implementuje tej opcji). Rozmiar podstawowych bibliotek do implemntacj Iwy jest minimalny: javascript - 500 lini kodu php - 600 lini kodu python - 200 lini kodu Sporo aplikacji zostalo juz napisanych w Iwa i obserwacja moja jest taka, ze czas ich pisana aplikacja skraca sie okolo 10 razy i ich jakosc jest zdecydowanie wysoka.. Jesli ktos ma jakies zapytania o IWA prosze o kontakt .. 060157@gmail.com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę byś pisał bez makaronizmów. Język polski jest na tyle bogaty, że na pewno można zastąpić większość z tychże wtrąceń.
Kolejny argument który ośmielę się wysunąć to to, że jesteśmy subiektywni. Ty ponieważ jesteś autorem biblioteki będziesz jej bronił do końca, z kolei ja korzystam z Ajaxa i nie widzę sensu stosowania Iwy. Teoretycznie prawda leży po środu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Prawdę mówiąc zaczynając projekt żadko kiedy skupiam się nad tym jak będzie wyglądał design/gui. Tworzę jakiś prosty szablon i go używam. Jeśli chcę użyć w którymś miejscu Ajaxa to wrzucam prototype i to robię. Prawda jest taka, że Ajaxa można łatwo zastąpić (w Mojavi 4 nie trzeba nawet nic zmieniać w kodzie akcji). Korzystałem jakiś czas temu z JP Spana, ale wówczas była to bardzo niestabilna biblioteka, z dziurawą dokumentacją. Gdybym chciał zrobić aplikację z na prawdę wypasionym interfejsem nie skorzystałbym z Iwa tylko z bardziej kompleksowego rozwiązania, jakim bez wątpienia jest Echo 2 (przyklady). Fakt, że jest to framework dla Javy to niewielki koszt, w końcu mówimy o aplikacjach biznesowych, gdzie klientów stać na opłacenie serwera dedykowanego. Do tego korzystając z Echo mogę pominąć zabawę z java scriptem ponieważ zrobi to za mnie. Można się długo spierać czy będzie to bardziej "pro"? Ale chyba nie do końca chodzi tutaj o to - bo dla klienta żadko kiedy liczy się technika/technologia w jakiej będzie wykonany serwis, chociaż zwykle jest to narzut php+MySQL, liczy się tak na prawdę efekt. Moim zdaniem, zanim zaczniesz chwalić Iwę i udowadniać jej wyższość nad Ajaxem.. udostępnij jej źródła szerszemu gronu programistów, nie tylko tutaj. W stanach na pewno są jakieś wielkie fora, na których możesz również wystawić bibliotekę do oceny. Prawdą jest, że rynek zweryfikuje czy Iwa egzamin zda bądź nie zda. Skoro Iwa jest taka super i "lepsza" od Ajaxa to dlaczego twórcy Echo z niej nie korzystają? Bo nikt jej nie promuje, bo korzystanie z XmlHttpRequest jest proste i mimo swojej prostoty daje potężne możliwości, bo w końcu jest uniwersalny. Tutaj możemy sobie politykować i skakać do oczu, ale to nie zmieni faktu, że mamy bardzo mały wpływ na to czy Iwa się przyjmie czy nie. Zwykle jest tak, że do nas trafiają techniki z zachodu, gdzie zdobędą sobie uznanie, także przed Iwą jest jeszcze spory kawałek drogi.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 08:35 |