![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka lat temu (przed Ajax-em) opracowalem Iwa
(Interactive Web Architecture) Oparta jest on na wymianie Content Objects (javascript,php,python objekty) uzywajac Iwa servisow zamimplementowanych w POST and GET ktore korzystajac z frame lub iframe. Content jest zapisywany podobnie jak w JSON i dopowiednio konwertowny na javascript, php lub python objekty bez koniecznosci parsowania. Obecne sa trzy implementacje Iwa Ligt - do pisania statycznych portali (multi browsers) Mix - do pisania interatywnych portali (multi browsers) Heavy - to pisania interatywnych aplikacji z skomplikowanym GUI ( tylko IE) Polsugiwanie sie Ajax-em to jak poslugiwanie sie telefonem z koniecznosci znajomosci jak on dziala technicznie. W Iwa jest to banalnie proste np: wywolanie service z browsera: MyIwa.service("ServicePage.php","nazwa_servisu", [ ["sa","nazwa_parametru",java script object lub wartosc)], ["sa",".........................",......................................], ["sb",java script object] ["sr",responseFunction]]); function responseFunction(body, args, error) { // odpowiedz na wywolanie if(error) return ; // if error var value=args.get("nazwa_parametru"); // wartosci lub javascript object } po stronie php implementacja service w ServicePage.php: $_iwa = new MyIwa(); if(!$_iwa->is_forward()) // forward service do innego web servera switch($_iwa->service()) { // jaki servis zostal wywolany z browsera case "nazwa_servisu": $nazwa_paramatru = $_iwa->arg("nazwa_parametru"); // pobranie pramateru z request service $_iwa->arg("nazwa_parametru",php_object lub wartosc); // odwiedz na service $_iwa>errror("Ustawienie bledu aplikacji"); // ustawienie bledu jesli jest $_iwa->response(); // wyslanie odpowiedzi do browera na wywolanie servisu break; } Iwa service mozna uzywac w dwoch opcjach push and pull. Iwa umozliwia wywolywanie servisow z browsera umiejscowionych na roznych web serwerach.Wtedy web server z ktorego zaladowano strone forwarding ten servis to innych web serwera. Czyli mozliwe jest tworzenie eco-systemu servisow zaimplementowanych na roznych web serwerach. (Ajax nie implementuje tej opcji). Rozmiar podstawowych bibliotek do implemntacj Iwy jest minimalny: javascript - 500 lini kodu php - 600 lini kodu python - 200 lini kodu Sporo aplikacji zostalo juz napisanych w Iwa i obserwacja moja jest taka, ze czas ich pisana aplikacja skraca sie okolo 10 razy i ich jakosc jest zdecydowanie wysoka.. Jesli ktos ma jakies zapytania o IWA prosze o kontakt .. 060157@gmail.com |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdę mówiąc ciężko mi się wypowiadać na temat Iwa, ponieważ trudo mi się ustosunkować do tego co mówisz.
Sam, zanim zacząłem korzystać z Ajaxa wykorzystywałem DOM + appendChild który zawierał obiekt <script> zaczytujący dane/kod. Sposób chyba wiele się nie różnił od Twojego, był za to mniej obudowany. Myślę właśnie, że przewaga Iwy nad Ajaxem jest taka, że ta obudowa w przypadku Twojej biblioteki jak to wcześniej zostało powiedziane jest znacznie większa niż standardowego obiektu XmlHttpRequest, ale w gruncie rzeczy co oferuje Iwa? Porównujesz ją do standardowego, wcześniej wymienionego obiektu, ale w zestawieniu z Prototype Iwa ma już mniejszą przewagę. Prototype oferuje wiele ciekawych rozwiązań min. event listenery, skróconą notację do obsługi formularzy oraz węzłów DOM itd. Co do Ajaxa w Prototype: Kod ajax = new Ajax.Updater( 'datestr', // DIV id 'date.cgi', // URL { // options method:'get', parameters:'foo=bar' }); Także w tym miejscu Twój argument jakoby "Ajax-em to jak poslugiwanie sie telefonem z koniecznosci znajomosci jak on dziala technicznie." [Ajax to jak posługiwanie sie telefonem, który wymaga by znać jego budowę i zasadę działania?] traci uzasadnienie. Ajax to nie jest sposób na tworzenie gui, nie jest sposób na generowanie plików PDF i tak dalej. Jest to technika, która umożliwia szybką wymianę danych bez przeładowań. Takie jest przeznaczenie XmlHttpRequest. Zatem.. prawdę mówiąc czym może stać się Iwa? Moim zdaniem jest to technika z jakiej będą korzystać serwisy Tworzone wyłącznie przez Ciebie i grono osób które uda Ci się zainteresować. Ajax ma miażdzącą przewagę pod względem popularności, jest bardzo mało osób, które jeszcze tego pojęcia nie znają, oraz dokumentacji. Nie ma problemów by znaleść opisy bibliotek czy to po angielsku czy to po polsku. To co mi się podoba w Ajaxie/Prototype to to, że nie wiąże się on z żadną technologią server-side. Iwa to ściśle php, a jeśli mówimy już ściśle o php to mam ciekawszy sposób na przesyłanie danych, operacje na obiektach, serwisach itd - JP Span (mapowanie obiektów js do php). Imo narzędzie bardziej zaawansowane, ponieważ umożliwia skorzystanie z dowolnego obiektu, który jest w php po stronie klienta. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy rozwijaniu biblioteki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 21:38 |