![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ jest to wersja osobna, tzn. w żaden sposób nie związana z poprzednią (no może poza źródłem danych) więc umieszczam w osobnym temacie.
www.tv.boo.pl Nowe możliwości, nowy design, niedługo nowe kanały! Pierwszą z ciekawych rzeczy jest cache'owanie plików xml nawet dla wyświetlania programu w sposób widoczny na stronie. W planach mam rozbudowanie go o większą ilość kanałów dostępnych dla użytkowników, "polecamy" oraz kilka innych bajerów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zapraszam do przeglądania, oceny i reklamy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego napisałem, że poczekam, aż ktoś kto zna się na prawie powie mi czy powinienem usunąć program czy nie.
Zapisanie programu u siebie na serwerze i wyświetlenie go tak jak mi pasuje chyba jest legalne, bo kto nie drukuje artykułów z sieci? Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83 Cytat(Art. 4) Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego: 1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty, 2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole, 3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne, 4) proste informacje prasowe. Czy można takie dane podciągnąć pod punkt 4 ? I dalej Oddział 3, Art. 23 i Art. 25 Cytat(Art. 23) Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego. 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Cytat(Art. 25) 1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji: 1) już rozpowszechnione: a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach, B) aktualne artykuły i wypowiedzi na tematy polityczne, gospodarcze i społeczne, c) aktualne zdjęcia reporterskie, 2) krótkie wyciągi ze sprawozdań, artykułów i wypowiedzi, o których mowa w pkt 1 lit. a) i B), 3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych, 4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby, 5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów. 2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. B) i c), twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia. 3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu. Sam nie wiem jak interpretować to prawo, ale wydaje mi się, że skoro nie mam żadnych korzyści materialnych z tytułu udostępniania na mojej witrynie informacji o aktualnym programie tv (czyli aktualne wydarzenia kulturalne w telewizji) to mogę nieodpłatnie korzystać z informacji zawartych w innym serwisie. Jeżeli się mylę, to prosiłbym kogoś kto się na tym zna o poprawienie mojej opinii... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:38 |