Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak zrobić screen strony www
kowalcook

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie, mam do was takie małe pytanie, czy jest możliwość zrobienia screenu strony www, z poziomu php lub też na skrypttach współracujących z tym językiem?
Mianowicie, chodzi mi dokładnie o opcje dostępną przy katalogu stron www jaki posiadam, aby każda zgłoszona strona podczas akceptacji była zczytywana przez system i zapisywana jako screen. Jeżeli chodzi o sam proces zapisywania, przycinania i pomniejszania oraz katalogowania zdjęć z tym sobie poradze, tylko sam skrypt który potrafiłby zczytać i stworzyć takowy screen.

Czy jest to wogóle możliwe ?

z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
devnul

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jeśli serwer stoi na Windows'ie to można to stosunkowo prosto rozwiązać, mianowicie piszesz sobie program np w delphi, który używając kontrolki internet explorera pobiera strone z podanego adresu, a nastepnie zapisuje zawartość webbrowsera (tak się nazywa komponent używający przeglądarki MS) do pliku jpg, możesz też z poziomu tego programu zmniejszyć odrazu obrazek do wymaganych rozmiarów, a nastepnie wrzucić do odpowiedniego katalogu w apache'u i po sprawie. a z php odwoływałbyś się do programu przez komende exec, albo system.

Powyższe rozwiązanie zakłada ze system stoi na Twoim serwerze, lub na takim do którego masz pełęn dostep.

Co do serwerów na linuxie to chyba problem jest bardziej złożony, bynajmniej nie mam pojęcia jak tam się odwołać do jakiejś przeglądarki, bo bez tego to raczej nie widze możliwości rozwiązania tego problemu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 05:24