Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][MySQL] System ocen (szkolnych) - problem
PaKoS

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
otóż buduję podserwis dla pewnej witryny szkolnej
w którym każdy będzie mógł po rejestracji zapisywać swoje oceny z poszczególnych przedmiotów.

Przedmioty są zdefiniowane od początku i nie ma możliwości ich usuwanie czy edycji.
Dla każdego użytkownika po rejestracji tworzy się nowa tabela w bazie
w której mamy jak na razie dwie kolumny o nazwach Przedmiot i Oceny.
W kolumnie Przedmiot mamy w poszczególnych wierszach nazwy przedmiotów a w kolumnie Oceny odpowiadające im oceny zapisane tak:
(np.) 1,2,3,5,2,4,6,3,5,2
Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak zaprojektować układ tabeli tak, aby można było dowolną ocenę usunąć, zmienić, dodać nową a także obliczyć średnią ocen dla każdego przedmiotu.
Bo nie wiem co można zrobić z polem "1,2,3,5,2,4,6,3,5,2".
Myślałem o tworzeniu osobnych kolumn dla każdej oceny ale jak wtedy kontrolować nazwy tych kolumn i jak je wybierać?
(Oczywiście układ tabeli który podałem jest przykładowy, taki jaki zrobiłem na tą chwilę ale nic z tego zrobić mi się nie udało)

Proszę o porady,
pzdr,
PaKoS
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Dafidov

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam podobny ale nieco bardziej złożony problem.
Pierwsze pytanie: czy moja koncepcja jest słuszna?

Utworzylem tablice index w ktorej mam pola:

id id_student id_rok_akad id_przedmiot id_war_otrz_wpisu status id_ocena wpis

wszystkie id_* to klucze obce odwolujace sie do tablic student itd.

Zastanawiam sie czy moja koncepcja jest sluszna jesli chodzi o specyfikacje listy przedmiotow? Tzn czy w ten sposob majac w tabeli indeks id_przedmiot moge utworzyc dowolna spora liste przedmiotow? Czy lepszym ( i wogole poprawnym) rozwiazaniem bylo by utworzenie tablicy lista przedmiotow ? ( Wydaje mi sie iz nie ale pytam gdzy zbyt wielkiego doswiadczenia w tej materii nie posiadam).

Jezeli moja koncepcja jest sluszna - jak dodawac nowe przedmioty? Chdzi mi o przyklad kodu ktory bedzie jak mi sie wydaj nieco zawily i dlugi ze wzgledu na odwolania do wielu tabel relacyjnych w ktorych przechowywane sa konkretne nazwy przedmiotow ocene warunkow otrzymania wpisow.

Doszedlem poki co do tego iz pozniej jak juz tego dokonam to do wyswietlania takiej listy indeksu dla konkretnego studenta trzeba bedzie skorzystac z funkcji left join i wybierac wspolne pola dla konkretnych id.

Kolejne pytania:

Jeszcze w kwestii indeksu - chyba powinienem tam tez dodac pole id_pracownika?

Trapi mnie jeszcze jedna sprawa - jak utworzyc i gdzie (czy w osobnej tabeli czy w ktorejs istniejacej ) typy zajec ( poniewaz moze to byc wyklad cwiczenia labolatorium itp ), czy dodac to do ineksu? Taka wlasnie mam koncepcje gdyz wowczas tez dzieki left join bede mogl wybierac odpowiednie tabele i pola ale prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej tezie.

Z gory dziekuje za podpowiedz.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 06:12