![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W PHP5 zaawansowane programowanie autorzy przedstawili mechanizm obslugi sesji, ktory trzymal zmienne w osobnej tabeli. Dzieki tezmu wydajnosc miala nieco wzrosnac. Takie rozwiazanie jednak ma pewna wade - zmienne pobierane za z sesji poprzez metody __get i __set, nie zaś $_SESSION['zmienna']; W chwili obecnie przysparza mi to więcej problemów niż mogłem to sobie wyobrazić. Jak Wy organizujecie session handlera? Jest sens dzielenia sesji na zmienne i info o sesji? Pozdrawiam, Adrian. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i to są bardzo dobre wskazówki - Hawk - dziękuję.
Co do PHPSESSID - wiedzialem o tym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) co do walidatorów - świetne rozwiązanie. Witam ponownie. Usiadlem dzisiaj do klasy sesji i zaczalem modyfikowac ja wedlug cennych uwag Hawka. Cytat "Można mieć przecież otwartą sesję nie będąc uwierzytelnionym (zalogowanym). Łącząc to bardzo się ograniczasz: - tworzysz obiekt User, mimo że klasa sesji nie ma co z tym obiektem zrobić i w efekcie zwraca puste nie-wiadomo-co - nie możesz wybierać źródła danych o użytkownikach (DB, pliki passwd, SMB i inne, LDAP, ...) - nie możesz rozbudować uwierzytelniania chociażby o przypisanie użytkownika do grup, bo wszystko jest hard-coded w klasie sesji" ad 1. - jak tworze pusty obiekt. Wedlug moich zalozen zawsze utworzony zostanienie obiekt uzytkownika. ad2. Ale to nie sesja chyba o tym powinna decydowac - tym zajmuje sie klasa User. Ona sama siebie uzupelnia danymi. ad3. Grupy do jakich zapisany jest uzytkownik przechowuje klasa uzytkownika. Dodam kod:
Pozdrawiam. Ten post edytował Prph 27.03.2006, 22:31:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 00:13 |