![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam takie pytanie. Znajduje sobie gdzies zlecenie (czasem takze na tym forum). Powiedzmy ze jest to dosc prosty portal z kategoriami i podkategoriami artykulow, komantarzami do nich, zarzadzaniem uzytkownikami, mozliwoscia nadawania statusu redaktora dzialu itp, i calym stadem innych bajerow typu sondy, topten, rankingi, automatyczne galerie - jednym slowem dosc pracochlonny sajt. trzeba go napisac od zera. Wyceniam klientowi takie zlecenie na 1500 PLN i 2 tygodnie pracy (pracujemy we dwóch ze znajomym) jednoczesnie zaznaczajac ze cena podlega malej negocjacji. I tu koniec....klient nie odzywa sie wiecej, albo odzywa sie mowiac ze zwariowalem i ze cena z kosmosu. Wiec kurde powiedzcie mi co jest nie tak?!?! Czy ja zanadto szaleje z cena ? Normalna firma bierze za cos takiego okolo 3000 PLN i daje czas realizacji zwykle powyzej 2 tygodni. Z drugiej strony zagladajac na www.zlecenia.przez.net widze ze ludzie chca wykonac takie rzeczy za 300 PLN. Prosze o Wasze opinie, bo juz sam nie wiem co mam o tym myslec... Zapomnialem dodac, ze to nie jest kwestia mojego biednego portfolio itp, bo zazwyczaj nawet nie dochodzi do dyskusji o moich dotychczasowych projektach... Pozdrawiam, Holrin. Ten post edytował Holrin 18.01.2005, 20:11:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@rafpl - no rzeczywiscie biznes za 400 zł, to wrecz szczyt marzen kazdego programisty, projektanta www, kierownika zespolu, grafika, administratora. Mówisz że nie ma w waszym mieście specjalistów, a co lepsze dodajesz że to firmy oferują 400 zł za zrobienie im strony. To chyba powinno działać w drugą stronę, że to Ty oferujesz firmie zrobienie witryny za XXX zł, a ewentualnie firma zgadza się, lub nie.
Pech chce tak, ze firmami kieruja ludzie bez swiadomosci jak poteznym narzedziem jest dzis siec www, ze tak samo jak rynek tradycyjny, ma wlasne prawa i wplywa na wizerunek marki, czy produktu. Strona internetowa powinna spelniac swoja role - scisle okreslona, a to co Ty oferujesz swoim klientom, to w dluzszym terminie podlozenie im klody pod nogi. Do niedawna wyszukiwanie ofert, odbywalo sie na zasadzie wertowania katalogow, przegladania ksiazek telefonicznych, etc. Dzis mamy internet i wyszukiwarki - duzo lepszy i szybszy kanal dotaracia do szukanych przez nas informacji, dlatego tak wazne jest profesjonalne podejscie do tworzonych serwisow www, ich przemyslana rola , zabiegi marketingowe, itp. Uwierz mi ze firma ktora zatrudnia: grafika(1500-3500 zł / msc), programiste od www(1500-5000 zł), kierownika projektow (2500-7000 zł / msc) ponosi zbyt duze koszta, zeby brac za strone 400 zł, nie wiem jak chcialbys im zaplacic za ich prace. Nie bede wspominal o koszcie utrzymania firmy, o koszcie zakupienia legalnego oprogramowania, itp rzeczach. W zamian ta firma moze zaoferowac znacznie wiecej, niz Ty, bo mowiac ze robisz strone, jest czyms zblizonym to sprzedazy samochodu, jak ktos by mi powiedzial ze sprzeda mi samochod za 400 zł, nie pomyslal bym: "Kurde super okazja, pewnie fajna A4 za dobra cene", tylko "kurde, cos jest nie tak, skoro fura za 400 zł, to pewnie bedzie to rozpadajacy sie maluch, albo dobrze zadbany trabant", z tym ze tak pomysle ja, a nie nieswiadomy klient, dla ktorego strona to strona. Podobnie sprawa sie ma z zakupami w telemango, czy na rynku od chinczyka. Jak narazie udaje mi sie przekonywac klientow, ze to co oferujemy musi kosztowac wiecej, albo bedzie zrobione zle - chyba ze klient ma szczescie i trafi na tzw. instytucje charytatywna. To tyle. pozdrawiam anas |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:35 |