![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanko jakie logowanie najlepiej zrobic? tzn
Jezeli login jest ok i hasło ok to w ciastko wrzucic losowe cyferki i zapisac je np. w bazie i jezeli ciastko i to z bazy bedzie sie zgadzac to pokaze jakies dane dla uzytkownika tak? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2006-03-01 09:18:53) Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem. Chodzi ci oto, że generujemy id, zapisujemy w bazie i to samo id do ciastka? POtem tylko porownujemy? A gdy sie koles tak zaloguje to znowu zmieniamy? dokladnie tak jak napisales. oczywiscie dobrze by bylo tez trzymac identyfikator albo login samego usera albo cokolwiek po czym go zidentyfikujemy (mozna i bez tego, ale musimy dbac zeby id w bazie bylo unikalne). samo id jest tylko zwyklym zabezpieczeniem. mechanizm jest praktycznie bliznaczy do tego z zapisywaniem do hasla loginu i zhashowanego hasla - mi sie po prostu nie podoba fakt uzywania do tego hasla (nawet zahashowanego). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:38 |