![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod CSS:
Kod #kontener { margin: 0 11%; padding: 0; background-image: url(../layout/tlo.gif); background-repeat: repeat-x; background-attachment: fixed; } #belka { margin: 0; background-image: url(../layout/belka.gif); width: 100%; height: 131px; } Kod HTML: Rozumiem, że wtedy długość strony będzie się dopasowywała. Ale jak tak zrobiłem to na samej górze strony jest trochę PUSTEGO miejsca. Próbowałem się tego pozbyć poprzez ustawienie marginesów ujemnych ale nie we wszystkich przeglądarkach to działa a pozatym czytałem, żeby lepiej nie stosować ujemnych marginesów. Pozatym chcę żeby tło nie przesuwało się razem z zawartością strony bo mam tło z gradientu i będzie widać PRZEJŚCIA.. Przejścia widać tylko pod IE i chyba operą a w firefoxie jest tak jak chcę. Już nie mam siły.. Jak się tego pustego obszaru pozbyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(gekon @ 2006-02-28 00:01:20) Kod /*jednak to, sprawdzalem :)*/ body{ margin: 0; padding: 0; } #kontener { margin: 0px 11%; /* tu zamiast -8, 0*/ padding: 0; background-image: url(../layout/tlo.gif); height: 100%; background-repeat: repeat; /* zamiast repeat-x, repeat-y*/ background-attachment: fixed; } Dziękuje działa - wcześniej źle zrozumiałem. ALE jest nadal jeden problem. Pod IE widać powielanie tła w dół (mógłbym zrobić jednokolorowe ale dlaczego mam rezygnować z czegoś bo IE źle interpretuje?). Mianowicie tło jest fixed czyli ma się nie przesuwać. Mam wycięty pasek (długości tła) i szerokości np 5px i jest on powielany w szerz i wzdłuż. Pod Operą i FF jest ok ale pod IE załamka :/ Kod ten co podany wcześniej z uwzględnieniami gekona a efekt taki: IE Firefox i Opera W FF i Operze jeśli tekst jest dłuższy nisz tło to i tak dobrze wygląda bo tło jest fixed a IE sobie dokłada pasek jeszcze raz i (co długoś paska tła) widać powielanie.. @comzit: Nie mogę zostosować tła dla body bo chcę mieć puste pola po lewej i prawej sttronie bo tak jest wykonany lay. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:42 |