![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanko jakie logowanie najlepiej zrobic? tzn
Jezeli login jest ok i hasło ok to w ciastko wrzucic losowe cyferki i zapisac je np. w bazie i jezeli ciastko i to z bazy bedzie sie zgadzac to pokaze jakies dane dla uzytkownika tak? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce się tu wykłucać, ale session_start() piszesz tylko raz na początku strony,
bez żadnych argumentów, wręcz mechanicznie, a przypisanie wartości wymaga tylko:
i już można używać zwyczajnie tej zmiennej dwie linijki niżej podczas gdy przy cookie masz:
i widzisz tą zmienną dopiero przy kolejnej wizycie, np przeładowaniu strony na dodatek kiedyś przez pomyłkę napisałem 3600 zamiast time()+3600 (strata czasu na szukanie błedu) sam zreszta jeszcze nie dawno byłem przciwnikiem sesji, bo skoro opiera się na cookie to po co jej używać, ale teraz po prostu wiem, że przy cookie łatwiej się pomylić, to tak jak by powiedziec, po co komu Windows/Linux jak można bezpośrednio pisac komendy w asemblerze cookies mają sens jedynie przy długoterminowym przechowywaniu zmiennych (tydzień, miesiąc, ...) Ten post edytował php programmer 28.02.2006, 11:36:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:10 |