![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po przeczytaniu notki na blogu Splatch'a doszedłem do dziwnych wniosków odnośnie przyszłości php. Otóż również, chyba jak autor, za bardzo tej przyszłości nie widzę. Duża ilość programistów php migruje do Javy, mając dość "prostoty" php, która będąc dużym plusem dla początkujących, staje się przeszkodą dla zaawansowanych programistów.
Również moim zdaniem ZF nie przyniesie znaczących udogodnień. Dla mnie np. dużym ułatwieniem w szybkim tworzeniu systemów w php byłoby po prostu jakieś graficzne IDE do PRADO, coś na wzór C++ Buildera dla C++. Po prostu stawiamy kontrolkę, piszemy obsługę zdarzenia i nie martwimy się niczym innym - szybkie tworzenie aplikacji. Duża ilość komponentów pozwalała by zaoszczędzić masę czasu, a rola programisty ograniczyła by się do prawdziwego programowania, a nie odtwarzania podobnych fragmentów kodu. Co Wy o tym sądzicie? Ten post edytował intol 20.09.2006, 21:05:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja odpowiem inaczej, nie minelo 2 miesiace jak mialem okazej uczestniczyc w procesie rekrutacji dla firmy w ktorej pracuje - moim zadaniem bylo sprawdzenie wiedzy kandydatkow, o ile poczatkowo mialem ambicje znalezc kogos dobrego z ktory bedzie w stanie wniesc cos nowego do zespol tak z czasem moja ambicja bylo znalezienie kogos kto wie cos wiecej niz jest cos takiego jak php, po 2 misiacach poszukiwan udalo sie znalec kogos, i musze przyznac ze jestem zadowolony z tej osoby.
Niemniej jednak z przerazeniem patrze na to co sie dzialo, bowiem znalezienie kogos to byl wyczyn, ogoloszenia w kilku miejscach, a tu odzew mierny - kilka / kilkanascie podac z czego ludzie ktorzy nie mieli zadnego doswiadczenia - ale to naprawde zadnego - nawet byly przypadki ze czlowiek nie mial do czynienia ze szkolna strona i chcial sie uczyc w pracy. Nie wiem jak to bedzie bo prawdopodobnie zespol bedzie sie rozrastal - zobaczymy jaki bedzie tego efekt - bo pewnie znow beda poszukiwania... Niemniej jednak moje doswiadczenie (zarowno z czasu gdy poszukiwalem ja pracy) jak rowniez gdy ja poszukiwalem do pracy sa jednoznaczne - pracy dla programistow nie brakuje (niespelna rok temu jak poszukiwalem pracy ofert mialem naprawde spora ilosc i bylem w tej komfortowej sytuacji ze moglem sobie wybierac, i przebierac - do tej pory z starych ogloszen sporadycznie ktos sie odzywa), jednak niestety nie moge tego powiedziec o sytuacji odwrotenej - chetnych do pracy naprawde nie wielu. Co dziwi mnie - moim zdaniem ogloszenie o prace nie bylo odstraszajace - a co ciekawe gdy ja szukalem pracy odrzucalem jedynie oferty od osob prywatnych - i od firm w stylu " mala dynamicznie rozwijajaca sie firma... ", z prostej przyczyny - raczej nie mogli by spelnic moich oczekiwan finansowych. Niemniej jednak ew. oferty rozsylalem do wszystkich pozostalych - najwyzej po pierwszym mailu zakanczalismy rozmowy, z roznych przyczn - jednak szukajac pracy probowalem dwoch metod - ja szukalem i pozwalalem sie znalezc - tak jak wspomnialem efekt byl naprade dobry. Dlatego tez sadze ze jak na chwile obecna rynek wciaz jest chlonny i jezeli ktos sie zdecyduje to napewno cos dla siebie znajdzie, musi byc tylko zdecydowany na to czego chce. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:06 |