![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem dlaczego nie chce mi polecenie niżej skopiować plików na serwer. $adres zawiera ścieżkę na dysku lokalnym, pobraną z formularza. Ma to działać na zasadzie uploadu. Prawa dostępu do katalogu mam ustawione. Ten problem nie występuje gdy mam w domu uruchomionego Apache, ale gdy wrzucam na inny serwer nic się nie chce skopiować.
[php:1:c095a171c4]<?php copy("$adres", "kursy/download/$data.zip"); ?>[/php:1:c095a171c4] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze mam nadzieję, że używasz pola formularza "file"?
A jeśli używasz tego pola to na serwer nie jest wysyłany text wpisany w to pole, tylko plik podany w tym polu. Uploadowany plik ląduje w katalogu tymczasowym, więc poleceniem copy kopiujesz ten plik z katalogu tymczasowego do katalogu docelowego, a nazwa jego znajduje się w zmiennej z pola file. Czyli: <input type="file" name="plik"> [php:1:a5327d2dec]<?php // utworzenie bezwzględnej ścieżki // do katalogu gdzie ma być wrzucony plik $path = dirname($_SERVER['PATH_TRANSLATED']) . '/upload/'; @copy($plik, $path."nowa_nazwa_pliku"); ?>[/php:1:a5327d2dec] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:41 |