![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 2.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaże o co mi chodzi na prostym przykładzie
Mam 2 tabele: 1) Kursy - id_kursu - dzialy 2) Dzialy - id_dzialu - nazwa_dzialu Wystepuje tu refernecja dzialy - id_dzialu. Teraz problem polega na tym, ze dzialow moze byc sporo, ale przy tym moze ich nalezec zalozmy 10 do danego kursu. Jak rozwiazać ten problem w MySQL (wiem, że po Oracle występują takie obiekty jak kolekcje). Defakto najprostrzy przyklad tego problemu to np. klient Kowalski w tabeli klienci i referencja adresy do tabeli adresów, ale np. Kowalski ma tych adresów 3. (hipotetyczna sytuacja). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Relacja wiele do wielu zachodzi wtedy, gdy pojedynczemu rekordowi w tabeli podstawowej odpowiada jeden lub więcej rekordów w tabeli związanej, a pojedynczemu rekordowi w tabeli związanej odpowiada jeden lub więcej rekordów w tabeli podstawowej.
Wyjdźmy od czegoś takiego. Masz dwie tabele powiedzmy: tabela towary oraz zamówienia. W tabeli towary przechowujemy jakieś tam dane dotyczące produtków, które sprzedajemy, np. nazwa, opis, sww,... Masz drugą tabele: zamówienia, w której przechowujesz informacje o zamówieniach produktów przez danych klientów, np. data zamówienia, data realizacji,... Musisz te dwa obiekty teraz ze sobą połaczyć, przy czym musisz uwzględnić następujący warunek: do jednego zamówienia może być przypisane wiele produktów, natomiast jeden produkt może być przypisany do wielu zamówień. Wykorzystujesz do tego tzw. tabelę łączącą, w której skład wchodzą klucze podstawowe tabel towary i zamówienia (bo po czymś musimy identyfikować co to są zaproduktu lub jakie zamówienia). Dodatkowo mogę wskład tabeli łączącej wchodzić dodatkowe pola typu cena (by móc określić jaka obowiązywała cena w danym dniu dokonania zamówienia) lub ilość zamówionych towarów. Na podstawie takiego modelu tworzysz następującą strukturę bazy danych:
Teraz już się wyjaśniło - mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 02:15 |