![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 2.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaże o co mi chodzi na prostym przykładzie
Mam 2 tabele: 1) Kursy - id_kursu - dzialy 2) Dzialy - id_dzialu - nazwa_dzialu Wystepuje tu refernecja dzialy - id_dzialu. Teraz problem polega na tym, ze dzialow moze byc sporo, ale przy tym moze ich nalezec zalozmy 10 do danego kursu. Jak rozwiazać ten problem w MySQL (wiem, że po Oracle występują takie obiekty jak kolekcje). Defakto najprostrzy przyklad tego problemu to np. klient Kowalski w tabeli klienci i referencja adresy do tabeli adresów, ale np. Kowalski ma tych adresów 3. (hipotetyczna sytuacja). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 2.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja Cie prosze o to abys od reki wypisywal mi wszystko na temat relacyjnych baz danych. Chce sie tylko dowiedziec jak w praktyce wyglada relacja wiele-do wielu z zastosowaniem tabeli łączącej. Przegladalem te materialy (na ktore jeszcze nie spojzales). Jednak to co tam jest napisane na temat tej relacji to oczywista teoria. Innymi slowy wiem po co to jest ale nigdy nie stosowalem w praktyce a przykladu na 3 byle tabelach z relacjami nie znalazlem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 19:04 |