![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przy pisaniu mojego cms'a natrafiłem na problem. Chodzi o system skórek. Używac lepiej szablonów (smarty etc.) czy generowac kod xhtml, a jako skórkę wybrać odpowiedni plik css? Szablony są raczej mniej wydajne. Wszystkie dane przed przeparsowanie trzyma się w zmiennych (zasobach serwera), a jako wynik zwraca często dość objęty kod html. Pod tym wzgledem lepiej uzywac plikow css, bo kod wysylany do przegladarki jest "ladniejszy" i mniejszy, a plik ze stylami jest przechowywany na dysku klienta, dzięki czemu działa i szybciej. Ale z tymi stylami, to też nie jest tak pięknie... Chodzi o to, że w przypadku szablonów mamy wiekszy wpływ na sposób przezentacji (różnego rodzaju menu rozwijane i inne bajery z js), a css te możliwości ogranicza. Zatem jak wybrać?!
Ten post edytował dtb 26.01.2006, 15:03:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie obserwuję tą dyskusję, i choć na początku zagłosowałem na CSS to jednak uważam że mylą sie wszyscy, którzy wskazuję tylko jeden sposób za najlepszy.
Tak się po prostu nie da. 1. Postawienie na szablony to zły wybór. O ile stawiamy tylko na szablony, nie ma senu ich tworzyć i generować jeśli widoki różnią się nieznacznie, lub tylko kolorystyką; 2. Postawienie tylko na CSS to też duży błąd, może nawet większy niż 1. Znam doskonale możliwości CSS i wiem że w każdej chwili z bloku można zrobić menu a innym razem nagłówek, i.t.d. Ale w CSS nie można stworzyś struktury strony, a jedynie ją opisać. Argumeny że można używać do woli display i visibility nie przemawia do mnie, bo to po prostu głupota. Po co na przykład zaprzęgać php do pobrania załóżmy newsów, jakiś system szablonów do ich wygenerowania, tylko po to żeby potem ich nie pokazać. Pomyłka! Najlepszym wyjściem jest, jak zawsze jest półśrodek. Przecież można generować różne szablony jesli różnią się konstrukcją oraz jeśli różnią się treścią. A te z kolei szablony mozna róznie opisywać CSS'em jeśli różnią się sposobem wyświetlania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:12 |