![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przy pisaniu mojego cms'a natrafiłem na problem. Chodzi o system skórek. Używac lepiej szablonów (smarty etc.) czy generowac kod xhtml, a jako skórkę wybrać odpowiedni plik css? Szablony są raczej mniej wydajne. Wszystkie dane przed przeparsowanie trzyma się w zmiennych (zasobach serwera), a jako wynik zwraca często dość objęty kod html. Pod tym wzgledem lepiej uzywac plikow css, bo kod wysylany do przegladarki jest "ladniejszy" i mniejszy, a plik ze stylami jest przechowywany na dysku klienta, dzięki czemu działa i szybciej. Ale z tymi stylami, to też nie jest tak pięknie... Chodzi o to, że w przypadku szablonów mamy wiekszy wpływ na sposób przezentacji (różnego rodzaju menu rozwijane i inne bajery z js), a css te możliwości ogranicza. Zatem jak wybrać?!
Ten post edytował dtb 26.01.2006, 15:03:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Bardzo mnie to ciekawi, jak dużo czerpiesz zadowolenia z czepiania się.
Być może źle się wyraziłem, ale Ty najwyraźniej na to czekasz. Jako, że staram się być spokojnym człowiekiem, psóbuję to wytłumaczyć o co mi chodziło, aby niektórzy ludzie to zrozumieli. Widzisz. Aby stworzyć coś takiego jak w csszengarden trzeba znać dobrze, nawet bardzo CSS etc. Oczywiście jeśli wymiatasz w css gratuluję, życze dobrej zabawy podczas tworzenia prac dla csszengarden, ale jak chcesz zmienić wyświetlanie newsa, jego opcje mając tylko css, jak usuniesz np. informacje o której godzinie nowość zostałą dodana. Chyba, że chcesz prymitywnie dać taki sam kolor czcionki jak tło, tracąc przy tym czas wyświetlania. Można by rzucac jeszcze innymi przykładami, lecz nie bardzo mi się chce, bo: nie mam czasu, jestem zmęczony, jestem głodny, chce mi się spać. Także jak chcesz stworzyć strone przesuwając odpowiednie warstwy o kilkanaście pikseli... życze powodzenia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 03:17 |