![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze wlasnie dosc rozlegla aplikacje i mam pytanie ktore podejscie jest bardziej przyszlosciowe, bardziej profesjonalne...pisanie skyptow poszczegolnych podstron w osobnych plikach czy raczej umieszczanie calej strony w jednym pliku index.php i wybieranie poszczegolnych polecen programu za pomoca GET'a? Mi to akurat obojetne, ale chcialbym stosowac nowoczesniejsza i bardziej polecana technike, wiec prosze o wypowiedzi. Dzieki Ps: Przyklad ktory pokaze o co mi chodzi: przechodzimy do rejestracji: albo wchodzimy na strone rejestracja.php i tam caly skypt albo za pomoca GET ustawiamy index.php?metoda=rejestracja |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heja!
Posluchalem waszej rady i robie na include, jednak napotakalem pewien problem. Otoz w swojej apliakcji mam 3 rodzajow userow: niezalogowany, zwykly i admin. Poszczegolne menu wywoluje w ten sposob ze mam index.php?req=1 i to jest na przyklad logowanie. Tyczy sie ono wszystkich i kazdy moze wywlac ten skrypt (ktory jest w pliku include)
Jednak jezeli nie jestem adminem to nie powinienem moc wykonywac rejestracji. Nie ma tego w menu usera zwyklego ani niezalogowanego, jednak mozna wpisac recznie w pasek ?req=2 i wtedy skypt mozna wywolac...Wiem ze moge dac w skrpycie zabezpieczenie ze jak ktos napisze ?req=2 i nie jest adminem to go wywala. np:
Rozwazam takze druga opcje. Ze stworze najpierw switcha z wyborem usera a pozniej odpowidniego z wyborem opcji, czyli:
i dopiero wtedy w pliku np. user.php wywalac odpowiedni req plik user.php:
Ktore rozwiazanie jest lepsze wg. Was? i czy w ogole dobrze mysle, a moze jakos inaczej to zastosowac? Moze jest jakies trzezcie wyjscie. Podzielcie sie uwagami i dzieki! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 05:26 |