![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Troszke pogrzebałem po formu ale nie znalazłem nic ciekawego w tym temacie (z góry proszę jak ktoś znalazł coś podobnego p podanie linka). Mój problem jest taki: pracuję od niedawna dla pewnej firmy, która prowadzi portal i wszystko by było ładnie gdyby nie jedna rzecz. Wszelkie dane z portalu są logowane do jednej tabeli ma on już 560 tyś rekordów (ciągle rośnie) i na niej oparte są wszelkie statystyki, które codzeinnie czyta mój szef. Szef musi mieć wszystko na wczoraj wiec jak wykonanie pewnego zapytania trwa np 40 sek i jeszcze przekroczy ttl przeglądarki i nic mu nie wyświetli to się denerwuje. Ja mam pomysł żeby rozbić to wszysko na lata tzn. log_2004, log_2005, log_2006 itd. wtedy tabele były by dużo mniejsze i zapytania dla poszczególnych lat trwały by krócej tylko, że zapytanie o wszystkie lata znów by było strasznie długie Oto struktura tabeli:
Z góry dzięki za każdy pomysł. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2006-01-10 13:17:36) kolejna rzecza to pomysl jak sie pozbyc LIKE. Pozbycie się LIKE nie będzie takie proste gdyż ten system loguje już od 3 lat równie dorze mógłbym go przepisać od nowa a to mi sie nie oplaca i nie mam na to czasu. Co do systemu cash'owania to: 1. bardzo dużo statystyk to statystyki dzienne, czy więc zrobić np: tabele gdzie bedę miał po kolei wszystki dni dajmy na to od 3 lat i nowe dodawal i do nich przypisane pola z poszczególnymi wynikami. 2. Co gdy duzo statystyk już mi się nie wczytuj bo skrypt wykonuje się zbyt długo, jeżeli nawet zrobie skrypt cash'ujący to czy on się wykona (ok. mogę zoptymalizować niektóre zapytania ale LIKE się nie pozbędę wszędzie) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 16:28 |