Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Praca z UML, Znać - nie znaczy umieć korzystać...
DeyV

Grupa: Zarząd

Witam

Od pewnego czasu staram się lepej zorganizować swoje projekty, i w lepszy sposób projektować zarówno strukturę OOP, jak i sam przebieg działania aplikacji.
I nagle okazalo się, że moja wiedza i umiejętności związane z UML są stanowczo niewystarczające. Stąd stwierdziłem, że muszę poszukać dodatkowych materiałów lub książek, które pomogą mi nauczyć się pracy z UML.

Ale zanim - może wspomnę, co mnie zmartwiło.
Znam podstawy UML, znaczenie poszczególnych diagramów, rozrysowywanie poszczególnych związków itp. A przynajmniej podstawy tego.
Mam również i znam podstawowe zasady obsługi paru programów do tworzenia diagramów, a nawet sprawiłem sobie tablice do rysowania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Niestety - okazuje się, że bardzo trudno przychodzi mi z tym pracować.
Nie wiem, od których diagramów należałoby rozpocząć, jak je z sobą łączyć, jak rozpocząć i w którym momencie skończyć prace z projektem.

No i potrzebuję pomocy.
Potrzebuję materiałów i publikacji, które nie tylko przekażą podstawowe zasady UMLa ale również pokażą jak z nim żyć, tak by było to udane "współżycie" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Możecie coś zaproponować?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Ace

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zejde troche z tematu, ale

Patrycjusz, anas:
Czytałem jakiś czas temu artykuł na temat tworzenia dokumentacji w jednym z pism poświęconemu programoaniu, bodajże SDJ, ale numeru nie pamiemtam. Artykuł opisywał metody tworzenia dokumentacji. Opisywał zalety tworzenia dokumentacji. Jednak również podkreślał, żeby nie tworzyć na ślepo niepotrzebnej dokumentacji. Trzeba znaleźć złoty środek między tworzeniem dokumentacji, a tworzeniem samego oprogramowania. Niektórych elementów nie warto dokumentować. Ale tak jak już napisałem to tylko OT, o którym przeczytałem w jednym z pism.

Sam ostatnio dochodze do wniosku, że szefostwo cisnie nas, o dokumentacjie, jednak po co robimy tak szczegółową dokumentację? Nie mam pojęcia. Niektóre elementy są tworzone niepotrzebnie, bądź nie są wykorzystywane. Z uml'em też dopiero zaczynam przygodę.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:18