![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Witam
Od pewnego czasu staram się lepej zorganizować swoje projekty, i w lepszy sposób projektować zarówno strukturę OOP, jak i sam przebieg działania aplikacji. I nagle okazalo się, że moja wiedza i umiejętności związane z UML są stanowczo niewystarczające. Stąd stwierdziłem, że muszę poszukać dodatkowych materiałów lub książek, które pomogą mi nauczyć się pracy z UML. Ale zanim - może wspomnę, co mnie zmartwiło. Znam podstawy UML, znaczenie poszczególnych diagramów, rozrysowywanie poszczególnych związków itp. A przynajmniej podstawy tego. Mam również i znam podstawowe zasady obsługi paru programów do tworzenia diagramów, a nawet sprawiłem sobie tablice do rysowania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Niestety - okazuje się, że bardzo trudno przychodzi mi z tym pracować. Nie wiem, od których diagramów należałoby rozpocząć, jak je z sobą łączyć, jak rozpocząć i w którym momencie skończyć prace z projektem. No i potrzebuję pomocy. Potrzebuję materiałów i publikacji, które nie tylko przekażą podstawowe zasady UMLa ale również pokażą jak z nim żyć, tak by było to udane "współżycie" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Możecie coś zaproponować? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Taki sam problem miałem ja, ale powoli all poukładało się w głowie i przygotowywany przeze mnie projekt wygląda mniej więcej tak... (mam na myśli projekt systemu IT - niezależnie od technologii implementacyjnej - chociaż ta czasem wymusza pewne elemenetu w projekcie) Zaczynam od opisu obszaru problemowego - stan istniejący, nadaje nazwę systemowi, określam cel powstania systemu. Następnie określam podtawowe problemy i obaszary krytyczne które ma realizować system. Następnie staram się wyłonić użytkowników systemu i ich rolę. Kolejny etap to wymagania funkcjonalne - wypisuje całą funkcjonalność. Później szczegółowy opis każdej funkcji(Nazwa, Opis, Dane wejściowe, Dane zwracane, Wartości oczekiwane, Kto może korzystać etc). Następnie rysuję diagramy przypadków użycia, wyłaniam w nich części wspólne i staram się zgeneralizować pewne czynności. Do diagramów przypadku użycia robię spis aktorów systemu i ich rolę oraz spis przypadków użycia i ich funkcję. Następnie dla każdego przypadku użycia rysuję diagramy: współpracy, sekwencji oraz tworzę scenariusz realizacji(warunki początkowe, scenariusz główny, scenariusz alternatywny, warunki końcowe, punkty rozszerzenia). Na podstawie powyższych działan staram się stworzyć diagram klas konceptulanych oraz "rzeczywistych" a do tego powstaje diagram obiektów. Później dochodzą diagramy czynności i stanów. Określam też specyfikację wymagań niefunkcjonalnych (jaki sprzęt, wymagania dotyczące bazy itd)... Na koniec powstaje diagram komponentów i diagram wdrożenia. Do tego w między czasie, po diagramie klas i obiektów rysuje zawsze diagramy ERD i projektuje strukturę danych. ------------------------ Co do literatury: Jacek Płodzień, Ewa Stemposz - wydawnictow PJWSTK - Analiza i projektowanie systemów informatycznych Andrzej Jaszkiewicz - Inżynieria oprogramowania Często gęsto najlepiej podpatrzyć gotowe(dobre) projekty - rozjaśnia umysł - nie mówię tutaj o kradzieży pomysłów, a nauce na bazie doświadczenia bardziej doświadczonych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) pozdrawiam anas Ten post edytował anas 8.01.2006, 10:25:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 18:42 |