Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przeciążanie konstruktora
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pytanie czy w php5 da się przeciążyć konstruktor? Generalnie wiem, że można przeciążać dowolną funkcję za pomocą __call, ale z konstruktorem jakos mi nie wychodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/mad.gif)

Próbowałem zarówno użyć __construct jak i NazwaKlasy przy przeciążaniu w __call i nic z tego. Czy ktos wie jak można przeciążyć konstruktor?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@ikioloak - chodzi mi raczej o przeciazenie konstruktora klasy tak aby moc go wywyolywac z roznymi parametrami (w innych jezykach to jest mozliwe nie wiem czy w php) - nie o dziedziczenie

@all

Podam przyklad co mniej wiecej chce zrobic. W takim razie zalozmy ze tworze klase o nazwie cls_ogloszenie. Bedzie ona zawierala tresc ogloszenia publikowana przez usera lub odczytana z bazy. Teraz musza byc 4 rozne konstruktory:

1) Ktory tworzy ogloszenie z domyslnymi danymi. np __cosntruct()
2) Ktory tworzy ogloszenie na podstawie tablicy asocjacyjnej __construct ($tablica)
3) Ktory tworzy ogloszenie na podstawie id_ogloszenia z danych z formularza np __construct($tytul_ogloszenia, $tresc_ogloszenia itp)
4) Ktory odczytuje ogloszenie z bazy np __construct($bool_odczyt_z_bazy, $id_ogloszenia)

Generalnie chodzi mi o to, ze w zaleznosci od podanej ilosci parametrow bedzie wywolywany odpowiedni konstruktor, ktory cos tam zrobi.

Probowalem takim kodem to zalatwic:
  1. <?php
  2.  
  3. public function __call($metoda, $p)
  4. {
  5.     if ($metoda=="__construct")//tu oczywiscie trzeba jeszcze liste parametrow sprawdzac
  6.     {
  7.         echo "mama";
  8.         throw new Exception ('uruchomiono konstruktor');
  9.     }
  10. }
  11.  
  12. ?>

Wiem ze kod jest jeszcze nie kompletny i trzeba sprawdzac dodatkowo liste parametrow, ale juz nawet w tym przypadku konstruktor jest pomijany -> dla innych funkcji wszystko dziala bez problemu

Nie zabardzo rozumiem o co chodzi z tym self::construct -> gdzie nalezaloby tego uzyc? W php jestem nowy.

Ten post edytował athabus 30.12.2005, 13:57:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:36