Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mysql] Połączenia z bazą jak optymalniej ?
pieto

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, takie teoretyczne pytanie mam,
Czy jest jakas różnica jęsli będe miał podczas generowanie jakiejs strony kilka odwolan do kilku tabel (malych) a jesli do jednej większej (inne kolumny) ?

Lub inaczej lepiej zrobić jedną tabele (do wszystkiego) czy taka tabelę (do wszystkiego) porozcinać na kilka, "Do wszystkiego" - mam namyslii wszystkie pola wykorzystywane do wygenerowania jednej strony, niektore pola są NULL...

Bawię się trochę z optymalizacja bo czestą mi krzyczy za duzo połączeń, na co uważać ?
z góry dzięki za info. pozdrawaim
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sobstel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(pieto @ 2005-12-27 03:10:24)
czestą mi krzyczy za duzo połączeń, na co uważać ?

skoro ci krzyczy ze za duzo polaczen to mysle, ze przede wszystkim powinienes zadbac o to, zeby zamykac polaczenie jak tylko juz ci jest niepotrzebne (a nie czekac az sie zamknie samo na zakonczenie wykonywania skryptu).

optymalizacja to bardzo szeroki temat, watpie zeby ci tu ktos naprawde mogl napisac w kilku zdaniach co jest najwazniejsze. zwlaszcza ze czesto wiele zalezy od danego konkretnego projektu (np. czasami trzeba poswiecic przejrzystosc bazy danych wprowadzajac swiadoma redundacje ale to kwestia tego czy w danym projekcie mozemy sobie na to pozwolic, tak wiec ogolnie o tym nie za bardzo sie da mowic). najlepiej zrobisz przeszukujac zasoby o optymalizacji w internecie.

Ten post edytował sopel 27.12.2005, 11:53:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 14:32