![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich!
mój problem polega na tym, ze chcialbym uzyskac pewna rzecz ale zwyczajnie matka natura nie dala mi talentu do myslenia po matematycznemu, programistycznemu itp. ![]() program, ktory chcialbym miec można zapewne uzyskac w innym języku niz php jak pascal itp. ale myślę, że php też da sobie rade. Do rzeczy. Chodzi mi o programik, który będzie wypisywał wszystkie możliwe wyrazy z tylu liter ile sobie wybiore. Wiem, ze kombinacji takich jest pare tysięcy, tym bardziej, jak wybiore wszystkie litery ale spokojnie mam czas ![]() fajnie byłoby jak oprocz ilosci liter mógłbym równiez wybierać jakie mają to być litery a nie losowo. nie musi to być "ładny" program czyli pojawiające sie okienka proszace o podanie ilosci liter itp., może to być w kodzie, sam sobie pozmieniam dziekuej za wysluchanie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2002 Skąd: Sz-n/Wroc/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:4d131a2f0a]<?php
$ile = 4; // ile znakow ma miec wyraz $znaki = array('a', 'b', 'c', 'd', 'e', 'f', 'g', 'h', 'i', 'j', 'k', 'l','m', 'n', 'o', 'p', 'q', 'r', 's', 't', 'u', 'w', 'x', 'y', 'z'); // liczba znakow z przedzialu [2,36] (z pretensjami do base_conwert) set_time_limit(60*60); // ![]() $lznakow = count($znaki); $plik = fopen('wyrazy.txt','w'); for ($i = 0; $i < pow($lznakow, $ile); $i++) { $l = base_convert($i, 10, $lznakow); $ciag = str_pad($l, $ile, '0', STR_PAD_LEFT); $str = ''; for ($b = 0; $b <= strlen($ciag)-1; $b++) { $str.= $znaki[base_convert($ciag[$b], $lznakow, 10)]; } fwrite($plik, $str."n"); } fclose($plik); } ?>[/php:1:4d131a2f0a] cos takiego wykombinowalem, pewnie mozna to zrobic szybciej, ale mi sie podoba ![]() -------------------- /maggot/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:20 |