![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z MySQL, konkretniej z pewnymi pytaniami:
Jak zadać pytanie do Bazy danych, tak, aby zwrócone zostały 2 kolumny: 1. Ilość użytkowników 2. Ilość gości Goście mają userid = 0 Natomiast Użytkownicy userid > 0. Pytanie polegało by na takim czymś
oczywiście nie działa... Podanto mam problemy z pytaniami: Cytat WYBIERZ COS Z TABELI, GDZIE CAT = 15 ORAZ (JEŻELI POLE>0 WTEDY id=5 W PRZECIWNYM RAZIE id=3) Jak się pisze takie pytania? Pozdrawiam. Ten post edytował Spirit86 17.12.2005, 19:33:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko dla MySQL'a bo chwilowo nie mam niczego innego pod reka, ale jesli tylko RDBMS posiada tego rodzaju IF'y to mysle, ze powinno smignac bez problemu.
Moj PgSQL lezy i kwiczy, ale postaram sie sprawdzic pozniej na SQL Server 2005. [edit] No i sprawdzilem.. IF'a takiego tam nie ma, ale jest CASE, ktory tez dal rade. Dla porownania umiescilem tez wersje z UNION i czasy rozlozyly sie tak: 54% dla wersji z GROUP BY i 46% dla wersji z UNION. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 15:29 |