![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuje waszego wsparcia w sformulowaniu zalozen projektu o nazwie " Forum internetowe zoptymalizowane pod duza ilosc wpisow". Po wstepnej wymianie maili ( z zalozeniami pracy ) z moim promotorem wyszlo ze albo moj sposob myslenia jest zly i czegos nie rozumiem , albo on nie wie co pisze ;-). Dlatego tez prosilbym was o pomoc w tej materii, bo grudzien juz za 3 miechy obrona a ja nie zaczalem jeszcze ;-). Ze wstepnej rozmowy wynika ze system ma dzialac w miare niezaleznie od bazy danych wiec mysle o uzyciu adodb. dalej chcialem zeby forum standardowo pobieralo posty z tygodnia takie rozwiazanie jest bodajrze w vbulletin. Mysle tez zeby starac sie ograniczyc z iloscia zapytan sql do 5 lub mniej na strone ( jesli sie da ). myslalem tez zeby wszystkie dane pobierac w ORDER BY DESC oraz zeby nie wykorzystywac zapytan pytu SELECT COUNT tylko pobierac dane z odpowiednich pol opisu danych forow ( np. ilosc tematow itp ). ale do tych postulatow odniosl sie cokolwiek dziwnie... bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie, forum nie musi miec systemu templatow i bajerow. ma dzialac tylko sprawnie , stabilinie i szybko, przy duzym obciazeniu. Bede wdzieczny za wszelkie sugesitie. pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bregovic @ 2005-12-17 18:21:00) Może się też opłacić ewntualne cache'owanie wyników bardziej skomplikowanych zapytań z bazy do plików. Jeśli ustawisz czas życia takiego pliku na powiedzmy minute lub dwie, to forum wciąż będzie funkcjonalne, a będzie mniej zapytań. ja wiem.... co by mialo byc cacheowane ? dla mnie jedyna rzecza jaka moze byc cacheowana to takie malo wazne rzeczy jak urodziny uzytkownikow, ich liczba i statystyki, danych tematow i postow bym sie bal ruszac bo to po prostu nie sprawdzi sie przy duzej ogladalnosci tak mi sie zdaje. co do zapytan dzialajacych na roznych bazach danych to mysle zeby zrobic cos takiego jak w stylu phpbb jest ze masz skladnie case: i tam sobie wybiera zapytanie wzorujac sie na tym co jest zdefiniowane w configu - jesli cos nie chce dzialac od razu... w zasadzie podejrzewam ze rozwiazanie jest podobne do tego zastosowanego w IPB tylko inaczej zaimplementowane. Najwiekszym problemem dla mnie bedzie dzialanie bazy danych przy duzej ilosci rekordow i nie wiem jak to rozwiazac, mysle ze niezlym rozwiazaniem przy bazie powyzej 500 mb ( zalozmy ) bylo by tworzenie pojednynczej tabeli dla kazdego z forow.. co o tym myslicie ? przy wiekszej ilosci oddzielnych plkow z danymi taki dysk twardy traci mniej czasu na wyszukiwanie odpowiednich danych, niz wyszukanie fragmentu jednego pliku. Ten post edytował ergo 17.12.2005, 20:54:43 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 22:29 |