![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuje waszego wsparcia w sformulowaniu zalozen projektu o nazwie " Forum internetowe zoptymalizowane pod duza ilosc wpisow". Po wstepnej wymianie maili ( z zalozeniami pracy ) z moim promotorem wyszlo ze albo moj sposob myslenia jest zly i czegos nie rozumiem , albo on nie wie co pisze ;-). Dlatego tez prosilbym was o pomoc w tej materii, bo grudzien juz za 3 miechy obrona a ja nie zaczalem jeszcze ;-). Ze wstepnej rozmowy wynika ze system ma dzialac w miare niezaleznie od bazy danych wiec mysle o uzyciu adodb. dalej chcialem zeby forum standardowo pobieralo posty z tygodnia takie rozwiazanie jest bodajrze w vbulletin. Mysle tez zeby starac sie ograniczyc z iloscia zapytan sql do 5 lub mniej na strone ( jesli sie da ). myslalem tez zeby wszystkie dane pobierac w ORDER BY DESC oraz zeby nie wykorzystywac zapytan pytu SELECT COUNT tylko pobierac dane z odpowiednich pol opisu danych forow ( np. ilosc tematow itp ). ale do tych postulatow odniosl sie cokolwiek dziwnie... bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie, forum nie musi miec systemu templatow i bajerow. ma dzialac tylko sprawnie , stabilinie i szybko, przy duzym obciazeniu. Bede wdzieczny za wszelkie sugesitie. pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ano pomysl z klasa do budowania zapytan nie jest taki zly. jesli to dobrze zrobic bedzie to ciekawe rozwiazanie.
a co do obciazenia bazy. jesli to ma lazic na kazdej bazie, to jest problem. bo taki mysql nie ma podzapytac co by ciut pomoglo. wiec musisz jechac na podstawowej skladni sqla i wywalac spora ilosc zapytan przy kazdym zadaniu. w miare mozliwosci musisz ograniczyc ilosc zapytan i tyle, nic wiecej sie nie da. inna rzecza jest ze jak to odpalisz na mysql to przy 300-400k wpisach na tabeli mysql umiera (z tego co kiedys testowalem czasy odpowiedzi beda w granicach 3min), posgresql jeszcze spokojnie pociagnie, a oracle pewnie tym bardziej chociaz tego ostatniego obstawiam w ciemno. no a zeby zmniejszyc ilosc zapytan trzeba zrobic czyste forum bez bajerow. powywalac avatary, emoty i inne cuda jak ilosc ludzi na danym forum itd. ja bym do sprawy podzszedl od innej strony. od baz danych. bo to jest slaby pkt tego problemu. nawet majac mysqla 3.x - mozna walnac ze 2-N serwerow z replikacjami bazy, a skrypty forum rownomiernie obciazaja baze. najprostrzy sposob? masz w pliku namiary na all bazy i zwyczajnie losuj - tutaj juz prawodpodobienstwo. tyle ze nie mam zielonego pojecia jakby to wygladalo. zgaduje ze to jednak nie za dobry pomysl, bo na forum przy duzym obciazeniu co chwila cos sie zmienia i praktycznie co chcila trzeba by slac z master bazy do slavow zmiany. moze i by tu fungowalo, a moze nie. nie mam pojecia jak w przypadku forum by to wyglodalo. trzeba by testy przeprowadzic ![]() -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 23:33 |