Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jaki błąd w formatowaniu ?, zamiana na –
primo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,

dostosowuję formularz dodawania elementu do bazy danych. Kombinuję z addslashes, ale nie mogę czegoś pojąć. Dodaję do bazy textarea gdzie znajduje się np. myślnik - skrypt dodaje do bazy, ale przy późniejszym odczycie pokazuje mi w tekście zamiast - (myślnik) to
  1. <?php
  2. &#8211;
  3. ?>

Drugim moim problemem jest apostrof. Wiem, wiem addslashes. Potraktowałem tą funkcją dodawane do bazy dane, ale co dziwne. Robię próbę wrzucam do formularza same apostrofy, cudzysłowy i ciągi niezrozumiałych znaków - i zostaje to dodane do bazy. Jednakże jak chcę to powtórzyć z normalnym tekstem gdzie wystąpi tylko np. George`a i już nic nie zostaje dodane do bazy. Wiecie w czym tkwi problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)

Ten post edytował primo 7.12.2005, 09:04:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
primo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

poprzedzam htmlspecialchars, trim i wstawiam:

1. <?php
  2. if(isset($_SESSION['prawid_uzyt']))
  3. {
  4.  
  5. require_once("dodatkowe/formularz-nowy-film.htm");
  6.  
  7. if ($_POST['co'] == 'dodaj') { // dodawanie rekordu
  8. if (addslashes($_POST['tytul_pl']) && addslashes($_POST['tytul_ang']) && addslashes($_POST['dlugosc']) && addslashes($_POST['okladka']) && addslashes($_POST['aktorzy']) && addslashes($_POST['rezyseria']) && addslashes($_POST['recenzja']) && addslashes($_POST['nosnik_dvd']) && addslashes($_POST['nosnik_vhs']) && addslashes($_POST['gatunek']) && addslashes($_POST['rok_prod']) && addslashes($_POST['lektor']) && addslashes($_POST['liczba_glosow']) && addslashes($_POST['suma_glosow']) && addslashes($_POST['format_obrazu']) && addslashes($_POST['jezyk']) && addslashes($_POST['napisy']) && addslashes($_POST['dodatki'])) {
  9.  
  10. $bd = new BD;
  11.  
  12. if (!$bd->otworz()) {
  13. die ($bd->blad());
  14. }
  15.  
  16. $bd->zapytaj("INSERT INTO filmy (tytul_pl, tytul_ang, dlugosc, okladka, aktorzy, rezyseria, recenzja, nosnik
    _dvd, nosnik_vhs, gatunek, rok_prod, lektor, liczba_glosow, suma_glosow, format_o
    brazu, jezyk, napisy, dodatki)
  17.  VALUES ('".$tytul_pl."','".$tytul_ang."','".$dlugosc."','".$okladka."','".$aktorzy."','".$rezyseria."','".$recenzja."','".$nosnik_dvd."','".$nosnik_vhs."','".$gatunek."','".$rok_prod."','".$lektor."','".$liczba_glosow."','".$suma_glosow."','".$format_obrazu."','".$jezyk."','".$napisy."','".$dodatki."')");
  18.  
  19.  
  20. }
  21. }
  22. ?>

odczytuję:

używam tablicy i odnoszę się do niej poprzez
  1. <?php
  2. echo 'row[12]';
  3. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 12:09