![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Czy ktoś może mi przedstawić szerzej idee interfejsów, do czego służą, kiedy i po co ich uzywać? Bo nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat outputBufforPlugin jest Pluginem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) wiec dziedziczenie powinno zajsc Zgadza sie, masz bazowa klase plugin z abstrakcyjnymi metodami execute() (czy jakos tam) i je przeladowujesz. Z JAVY (Java 2 Podstawy) cytat ze skrotami (nie chce mi sie tyle przepisywac) [moje dopiski]: "W javie interfejs nie jest klasa ale zbiorem wymagan dotyczacych klas, ktore chca dostosowac sie do interfejsu Zazwyczaj dostawca pewnych uslug stwierdza: Jesli twoja klasa jest dopasowana do danego interfejsu, to wykonam usluge. (...) Metoda sort klasy Arrays obiecuje posortowac obiekty tablicy, ale pod jednym warunkiem: obiekty musza nalezec do klas implementujacych interfejs Comparable [nie musza byc tej samej klasy!!!] [musza zaimplementowac jedyna metode: int compateTo( Object innyObiekt );]" Metoda Arrays.sort() pobiera obiekt "typu" Comparable[] (interfejsy zastapily (w pewnym stopniu) wielokrotne dziedziczenie) -- czyli tablice obiektow implementujacyhc interfejs Comparable i jes sortuje. Interfejs (np. Telewizora -- przysicki: ON/OFF, Vol+, Vol-, P+, P- ) okresla metody jakie musi zaimplementowac obiekt aby inny obiekt/user (user TV) znajacy obsluge tego interfejsu mogl sie nim poslugiwac (umiesz obsluzyc jeden telewizor, obsluzysz tez setke innych bez czytania manuala). Oczywiscie obiekt moze implementowac inne interfejsy (TV+Mikrofalowka, co co? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ), co nie przeszkadza userowi znajacy tylko jeden z nich uzuwac tego obiektu. Inny przydlad: interfejs Zepsuwalne (ale glopie slowo) (jedyna medoda: void zepsuj()), jestes typem czlowieka ktory lubi wszystko psuc (taka abstrakcja, jakby co:)). Obiekty implementujace ten interfejs: TV, Video, Komp, MAC, PC, Sun, Impreze, Atmosfera. Dzieki temu ze implementuja ten interfejs mozesz uzyc na nich metody zepsuj(), nawet jak nie posiadaja wspolnej klasy bazowej. ufff... DA-END |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:19 |