![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam 2 tabele: artists: id, name, history, foto, telephone, email, www productions: id, name, artist (numer id. artysty) chciał bym jednym zapytaniem wyciągnąć nazwę artysty, ilość wydanych płyt, oraz nazwę ostatnio wydanej płyty. Mam nadziję że zrozumieliście problem. Pozdrawiam Strzałek Ten post edytował Strzałek 1.12.2005, 18:22:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale gafe strzelilem, zobaczylem ten komunikat bledu i pomyslalem ze chodzi o podselect.
Cytat Mógł byś mi to wytłumaczyć na jkimś prostym przykładzie abym miał naukę na przyszłość smile.gif ? Tlumaczyc mozna, ale najlepiej jak to sam doczytasz i dojdziesz dlaczego tak. Przyklad: Tabela: id | pole_a | pole_b | pole_c 1. Chcesz zwrocic ilosc max z pola id
2. Chcesz zwrocic max id dla grupy pole_a i to pole, np w polu pole_a masz kolor i chcesz wiedziec dla jakiego koloru jakie jest max id
3. Chesz dodatkowo zwrocic jeszcze pole_b to robisz
Jesli masz agregacje i chesz uzyc wiecej pol w select to musisz pola wymienic w group by. Mam nadzieje ze Ci to cos rozjasnilo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 10:43 |