![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną ![]() wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Skąd: Różanka:> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spoko, juz sobie poradzilam. Wszystko jest tu! (Post dzola).
Skopiuje tutaj, gdyby ktos mial podobny problem. Sprawdzilam na sobie, procedura w 100% skuteczna: Cytat(dzolo na forum.webhelp.pl) Witam!
Napisałem o tym już na forum phpbb by Przemo! Brak polskich znaków występuje na serwerach z nowymi wersjami MySQL oraz phpMyAdmin. Aby mieć polskie znaki zamiast znaków zapytania należy: 1. Wgrać w całości bazę danych na serwer, jeżeli baza już jest to ok.). 2. Ustawić w phpMyAdmin: - język: Polish (pl-utf- 8) - system porównań dla połączenia MySQL: utf8_general-ci - dla konkretnej tabeli - metoda porównywania napisów: utf8_general-ci 3. Generalnie chodzi o polskie znaki w tabeli phpbb_post_text oraz phpbb_topisc (tabele odpowiedzialne za treść postów oraz ich tytuł) Oczywiście można zmienić wszystkie tabele np. odpowiedzialne za tematy for, użytkowników itp.). 4. W pliku sql gdzie mamy cały zrzut bazy danych odszukujemy zrzuty w/w tabel. Tworzymy nowy plik o nazwie post_text (oczywiście nazwa dowolna) i kopiujemy do niego z pliku sql dane tabeli phpbb_post_text. TYLKO DANE BEZ STRÓKTURY TABELI. Analogicznie do każdej tabeli nowy plik. 5. Otwieramy taki plik w edytorze pozwalającym na konwersje znaków (polecam EdHTML). Ustawiamy taki sposób kodowania aby polskie litery miały ogonki (ISO-8859-2). 6. Teraz nadszedł czas na zmianę na utf-8 (znaki Unicode). W opcjach programu wybieramy znajdź/zmień ewentualnie zastąp. W polu "znajdź" wpisujemy np. ą a w polu "zmień na" wpisujemy & # 261; (bez spacji) Klikamy OK i wszystkie ą zostają zmienione. Kody polskich znaków w systemie Unicode znajdziecie m.in na http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/unicode.html 7. W ten sposób zmieniamy wszystkie polskie znaki na znaki Unicode. Przykład: Zdanie z polskimi znakami: "Już będą wyświetlane prawidłowo." Po naszej zmianie wygląda: Ju& #380; b& #281;d& #261; wy& #347;wietlane prawid& #322;owo. 8. Wchodzimy do phpMyAdmin, czyścimy tabelę w której chcemy dokonać zmian i za pomocą zakładki SQL wrzucamy (kopiujemy) zawartość naszego pliku (już ze znakami Unicode). Ważne aby przed przystąpieniem do uzupełniania tabeli wyczyścić ją a nie nadpisywać. 9. Przeglądając zmienioną tabelę widzimy już w niej znaki Unicode a na naszym forum są już polskie znaki! Działa w 100%. Sprawdzałem na dwóch serwerach na których właśnie po przejściu na nowe wersje programów na forach występowały znaki zapytania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 09:51 |