![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programuję w php i jednocześnie wykonuję zupełnie inny zawód. Jestem hobbystą php, tworzę stronki , ale nigdy nie robiłem nic za kasę.
Właśnie się zastanawiam, czy można zarobić programując w php? To znaczy ile projektów robicie miesięcznie, rocznie? Za jakie pieniądze? Czy raczej pracujecie na etat jako programiści? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kazdym wieku, (no powiedzmy po 16) można wyzyc z php, kluczowa sprawa to rozwój. php się zmienia, zmieniają sie wymagania stawiane przed developerami. Sieć się zmienia. Trzeba nadążać.
Druga sprawa to umiejętność sprzedania własnych umiejętności. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie mógł projekt wykonac taniej niz my, i tutaj trzeba się wykazac nielada umiejetosciami, aby przekonac potencjalnego klienta o znanej ale często ignorowanej zasadzie: "Co tanie to drogie". Ja osobiści sporo czasu spędziłem ucząc sie przekazywac skomplikowane techniczne kwestie, prostym jasnym i zrozumiałym językiem. Ale opłacało się. Klient który rozumie dlaczego potrzebuje danej rzeczy to klient zadowolony. Trzecia kwestia to fakt że nie samym php sieć żyje, człowiek często pracuje w grupie, grafik, programista, flashowiec, administrotor serwera. Trzeba choć troche łapac o co chodzi u innych, wpasować się w grupe. Ważna jest umiejętność jasnego sformułowania swoich wymagań co do innyh i vice-versa. keep the pace, guys ! Ten post edytował ghostrider 2.12.2005, 10:31:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 19:01 |