![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam baze danych pod mysql 4.0.26. Jak najmniej bolesnie przejsc na mysql 4.1. Chodzi mi o polskie znaczki. Baza dosc duzo wazy wiec pomyslalem zeby ja wrzucic pod consola przez opcje source plik.sql. Ale wtedy wrzuca sie z kodowaniem latin1_swedish_ci. Kodowanie ustawione na serwerze domyslnie to: latin2_general_ci. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A propos tego programu PSPad to nie widzę możliwości zmiany z iso na utf8 (może nie widzę - proszę mnie uświadomić)
Szczerze mówiąc trochę sobie teraz namieszałem. Przeczytałem tego Posta, którego polecił revyag. Mam pytanie. Czy jest możliwe w takim razie przechowywanie w bazie danych z polskimi znakami i wyświetlanie ich poprawnie na stronie z kodowaniem iso-8859-2. Jakie powinny byc ustawienia kodowania w mysql'u i co trzeba zrobić żeby polskie znaki poprawnie się wyświetlały a zarazem poprawnie były zapisywane z poziomu php do bazy danych. Ja mam problem, że kiedy przestawię kodowanie na latin2_general_ci z utf8 w bazie to z poziomu php nie chcą mi się zapisywać dane z polskimi znakami. Jeśli zaś wpisze z poziomu mysql dane z polskimi końcówkami to na stronie są tylko znaki zapytania. Kurcze ale to jest namieszane z tym kodowaniem. Tyle postów już przeleciałem i nic. Niech znajdzie się w końcu ktoś kto konkretnie napisze co pokolei trzeba zrobić żeby przenieść dane ze starszej wersji mysql do nowej. pozdrawiam Ten post edytował adif 30.11.2005, 19:56:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:02 |