![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od pewnego czasu mam problem jak rozwiązać sprawę wirtualnych klas contentu no i nie moge nadal wymyślić. Czy ktoś ma swoją zaimplementowaną metodę i chciałby się nią podzielić ?
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zaimplementowałem w swoim CMFie strukturę bardzo podobną do tej, którą podał Seth na swoim blogu. Jest to bardzo elastyczne, ale bez cache może być obciążające dla bazy. Żeby wyciągnąć jeden obiekt wraz z atrybutami (w jednym zapytaniu) trzeba połączyć aż 5 tabel:
Przez takie skomplikowanie struktury kod php układający to wszystko w logiczne obiekty jest naprawdę zagmatwany (przynajmniej w moim wypadku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Pomimo złożoności tego rozwiązania sprawdza się ono bardzo dobrze, a tworzenie CMSów jest łatwe i szybkie. Niestety schody zaczynają się, gdy chcemy zaimplementować "obiekty powiązane" znane z ez. Chodzi o to, że jeśli mamy obiekt klasy "artykuł", to zazwyczaj jest z nim związany też obiekt klasy "autor", które musimy wyciągnąć jednocześnie. O ile dla pojedynczego obiektu jest to w miarę proste, to żeby wyciągnąć obiekty powiązane dla listy artykułów trzeba się sporo nakombinować. Skrypt jest dostępny tutaj. Jak tylko uporam się z innymi projektami postaram się zrobić porządny refaktoring kodu, bo obecny to prowizorka. Chcę, by funkcja pobierania obiektów miała podobną funkcjonalność, jak w ez (sortowanie, pobieranie tylko w zależności od wartości atrybutu etc.). Ten post edytował chmolu 27.11.2005, 09:57:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 23:06 |