Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zapisanie czasu aktywności na stronie, Czy takie rozwiązanie zapisu ma sens?
maciek st

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Muszę zapisać czas przebywania na stronie zalogowanego użytkownika. Wymyśliłem to tak:

1. w momencie logowania - do zmiennej $_SESSION['czas_logowania'] zapisywany jest jednorazowo aktualny czas (H:M:S).

2. Jeśli użytkownik jest zalogowany
a ) do zmiennej $_SESSION['czas_wylogowania'] za każdym przeładowaniem strony przypisywany jest aktualny czas
b ) w bazie danych za każdym razem aktualizowany jest rekord $_SESSION['czas_logowania'] - $_SESSION['czas_wylogowania']

= w rezultacie mamy rekord logowanie-wylogowanie.

Skrypt mierzy cały czas minus czas jaki użytkownik spędził na ostatniej odsłonie. Dla mnie do przyjęcia.

Pytanie tylko czy nie ma prostszego rozwiązania?

I jeszcze jedno. Wydaje mi się, że za pomocą javascript można zapisać czas zamknięcia przeglądarki? Jak to zrobić?

thx za pomoc

M

Ten post edytował maciek st 17.11.2005, 14:53:23
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
maciek st

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

temat w sumie można podrążyć, bo pomyślałem teraz o flashu.

Co myślicie o wstawieniu jakiegoś flashowego obiektu, który co X czasu będzie zapisywał rzeczoną już parę logowanie-wylogowanie / uruchamiał skrypt php?

Ominę wtedy wszelkie ograniczenia serwera i może być to w miarę proste rozwiązanie.

C++, java nie wchodzi w grę bo nie znam.

Oczywiście wszystko to jest związane z obciążeniem serwera (zapisywanie co chwila) ale to jak sam stwierdziłeś nie powinno byc bardzo uciążliwe przy małym ruchu na serwerze.

wiem jak to napisać ale chciałbym najpierw przedyskutować, bo pewnie nie zauważam jakiegoś ograniczenia, które pokaże się pod koniec realizacji.

A więc:
Co Wy na połączenie flash (uruchamianie skryptu php co jakś czas) + php (zapisywanie pary logowanie - wylogowanie)
?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 05:18