![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworze coś w rodzaju katalogu-toplisty i załozyłem sobie, że każdy widz (bez logowania) może tylko raz skomentować daną stronę i tylko raz bedzie zliczone jego kliknięcie w link do strony.
Zastanawiałem się jak to skontrolować. Pierwsze co przyszło mi na myśl to zapamiętywanie IP, ale to się niesprawdza w przypadku sieci osiedlowych i sieci z dynamicznym IP. Dlatego pomyślałem o przypisywaniu każdemu losowego identyfikatora (MD5) w cookies. W ten sposób użytkownik byłby przypisany do konkretngo komputera. Co o tym myślicie. Znacie jakieś lepsze sposoby? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie uzyskasz rozwiazania idealnego: albo ulatwiasz userom glosowanie (nie wymagasz rejestracji, nie sprawdzasz czy kazdy user ma tylko jedno konto) albo chcesz miec maksymalna pewnosc, ze kazdy user glosuje tylko raz (wymagasz rejestracji, sprawdzasz ip, itd).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 23:09 |