Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Relacje, Jak ustawic relacje? Klucze obce/indeksy
piratt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Cala baze danych tworze poprzez wykonanie pliku .sql

Mam nastepujace pytania:

1. Czy plik .sql mozna wykonac poprzez php?
2. Czy mozna tworzyc relacje bezposrednio .sql'em?
3. Jak dokladnie dziala 'Widok relacyjny' z phpMyAdmina? Chodzi mi konkretnie o 'wewnetrzne relacje', 'innoDB', 'wybierz wyswietlane pole'? W ktora strone dzialaja ktore relacje? Od tabeli "przegladanej" do tych pozostalych? Czy odwrotnie? Co oznacza dymek "brak zdefiniowanego indeksu"? Bo juz sie troche pogubilem(do tej pory intuicyjnie korzystalem z kluczy obcych o tych samych nazwach co klucz z tabeli 'obcej' ale teraz mi zalezy zeby ta nazwa byla inna) a nigdzie nie moge znalezc pomocy na ten temat.
Ma ktos moze jakis gotowy przyklad/opis ustawiania tych relacji?

Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Michał Malus

Ten post edytował piratt 4.10.2005, 21:02:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
TomASS

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
1. Czy plik .sql mozna wykonac poprzez php?

Można

Cytat
2. Czy mozna tworzyc relacje bezposrednio .sql'em?

Mnie się wydaje, że MySQL nie jest typową "relacyjną bazą danych", relacje można tworzyć w zapytaniach - przy każdym zapytaniu.

Cytat
3. Jak dokladnie dziala 'Widok relacyjny' z phpMyAdmina? Chodzi mi konkretnie o 'wewnetrzne relacje', 'innoDB', 'wybierz wyswietlane pole'? W ktora strone dzialaja ktore relacje? Od tabeli "przegladanej" do tych pozostalych? Czy odwrotnie? Co oznacza dymek "brak zdefiniowanego indeksu"? Bo juz sie troche pogubilem(do tej pory intuicyjnie korzystalem z kluczy obcych o tych samych nazwach co klucz z tabeli 'obcej' ale teraz mi zalezy zeby ta nazwa byla inna) a nigdzie nie moge znalezc pomocy na ten temat.
Ma ktos moze jakis gotowy przyklad/opis ustawiania tych relacji?

Nawet nie wiedziałem, że MyAdmin ma takie coś :/ akurat w tym Ci nie pomogę - sory.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:11