![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moderatorzy tego rofum sie juz na mnie wkurzaja ale postanowilem napisac jeszcze jeden post bo wydaje mi sie ze to naprawde wazne i przyda sie nie tylko mi ale innym przegladajacym to forum
mam tabele na ktora chce nalozyc triggera ale!!! nie mam 100% pewnosci ze trigger sie wykona z roznych powodow nie wazne jakich w kazdym razie chcialbym zeby pomimo tego ze trigger sie nie wykona transakcja zostala zatwierdzona a sql nie moze zwrocic bledu jest to tylko trigger pomocniczy i jak sie nie wykona to trudno ale dane musza byc wprowadzone do bazy i nie moze zostac zwrocony blad |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po pierwsze:
Wcale nie zakladam ze jestem nieomylny, ty za to plytko interpretujesz i reagujesz agresywnie. Pieknie mowisz o windowsach - no tak zawsze mozna zwalic na Billa G. Jak sa takie zle to po co ich uzywasz ? po drugie: nie odpowiedziales na moje pytanie na temat procedur wyzwalanych ? po trzecie: W duzych projektach istnieje ktos kto sie nazywa administratorem aplikacji - bo jak raczyles wspomniec nie ma softu bez bledow. a teraz tak sie zastanowmy do czego sluza triggery: - kontrola danych w tabelach - czyli jakas tam rejestracja dokonywanych zmian - automatyzacja przekazywania informacji do innych programow , ze jest wymagane podjecie okreslonych dzialan w wypadku dokonania zmian na tabeli - zachowanie zlozonych wiezow integralnosci, takich ktorych nie zalatwisz wiezami deklaracji - A ponadto zdarzeniem wyzwalajacym jest operacja DML ( nie liczac Instead-of) - wyzwalacz sam w sobie uruchamiany jest w tej samej transakcji co instrukcja wyzwalajaca. Logicznym wydaje sie wiec ze cialo jego nie moze wydawac instrukcji sterowania transakcja. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 01:20 |