![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ja się wiążę z takim problemem że mam zrobione logowanie na stronie na sesjach. Użytkownik wpisuje login, hasło, te dane przechodzą do funkcji logowania, w tej funkcji pobierane są odpowiednie dane z bazy i jeżeli jest odpowedni login i hasło do niego to następuje taka jakby autoryzacja - tzn. zmienna $_SESSION["USER_AUTH"] przybiera wartość true, później zmienna $_SESSION["USER_LOGIN"] przybiera wartość loginu danego użytkownika. I teraz użytkownik widzi na ekranie link który przekierowuje go do pewnej podstrony, na której to wywoływana jest funkcja która na podstawie tej zmiennej $_SESSION["USER_LOGIN"] pobiera z bazy resztę danych. Jak wiadomo takie rozwiązanie, że użytkownik musi indywidualnie kliknąć na link za bardzo mu nie sprzyja. Więc zdecydowałem się na przekierowanie - tzn: Kod <meta http-equiv="Refresh" content="0; URL=index.php?page=siedziba"> Problem jest tego typu że na ie u mnie wszystko działa w pożądku(ie z sp2). Znajomi mówią jednak że u nich na ie poprzez to przekierowanie logowanie nie jest przeprowadzane poprawnie (to jest ie z sp1). Poprzez zwykły link do tej strony wszystko działa w pożądku. Z moich obserwacji wynika że poprzez przekierowanie nie są przekazywane zmienne globalne na niektórych wersjach przeglądarek. Czy jest na to jakaś rada? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie najgłupsze jest to że ja używam IE (+ avant browser) i u mnie działa. Koledzy na FF też normalnie się logują, zaś na u nich na ie występuje problem który jest spowodowany nie przesyłaniem się zmiennej sesyjnej między stronami.
Jak zmieniłem z sesji na POST to u mnie też występował ten problem, ale tutaj jst uzasadnienie bo POST nie można tak zwyczjanie bez formularza przesyłać między stronami. Spójrzcie jeszcze na post na którym opisałem jak działa całe logowanie. Przeciez wsyztsko wygląda logicznie. Zmienne są w sesji i odczytuje je na następnej stronie. Hmm ale z drugiej strony u nich nawet na ie działa po kliknięciu w link (zauważcie że tam są dwa sposoby logowania , można kliknąć w link oraz jest przekierowanie). Może podczas tego przekierowania zmienne gdzieś giną ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 03:45 |