![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zaświtał mi pomysł na wykonanie zarządzania treścią w systemie cms. Moja koncepcja wygląda tak
Mamy tabele w bazie danych o nazwie "content". W tej tabeli znajdują się kolumny takie jak: Kod value | id | tpl Gdzie: I. value to wartość treści II. ID chyba wiadomo III. Nazwa przydzielonego szablonu Teraz przykład zastosowania mojej koncepcji a więc dodajemy sobie nowy rekord o wartości kolumny "value": Kod title: Nazwa artykuły; text: Jakiś tekst author: autor create-date: 28.08.2005 contact: php.diwi@gmail.com Tak więc moja wizja jest taka. W katalogu templates gdzie trzymamy szablony znajdują się podfoldery o nazwach page_"nazwa_szablonu". Wewnątrz każdego takiego podfolderu mamy 2 pliki: -config.inc -template.tpl config.inc przechowuje informacje na temat elementów danej strony, przykładowa budowa dla wyżej wymienionej treści będzie wyglądać tak: Kod title | varchar; text | big_varchar; author | varchar; create-date | date_format; contact | varchar; Co to oznacza ? A więc część przed znakiem "|" to nazwa elementu a po tym znaku to rodzaj wartości (Przyda się to potem przy tworzeniu formularza do dodawania treści) Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy budować podstrony składającą się z bardzo dużej ilości elementów bez ograniczenia związanego z określonymi polami w formularzu dodawania treści. Co do drugiego pliku template.tpl to odpowiada on za wyświetlanie informacji i może on dla powyższego przykładu wyglądać tak: Kod <b>{content.title}</b> <p>{content.text}</p> <br /> <span>Autor: <a href="mailto:{content.contact}">{content.autor}</a></span> <br /><br /> Data dodania: {content.creation-date} Niestety co do szablonów to ich zawartość jest przydzielana na stałe ale można tworzyć nowe dlatego jest to dosyć elastyczne rozwiązanie. I teraz pytanie do was czy taka koncepcja jest dobra i czy iść w tą stronę ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale takie rozwiązanie jest bardziej elastyczne dla klienta. Jeżeli nie zna się on wogóle na programowaniu ani bazach danych to napewno nie umie dodać sobie dodatkowej kolumny do tabeli. Tutaj wystarczy tylko dodanie odpowiedniej opcji w panelu administracyjnym. Co do wyciągania użytkowników którzy mają urodziny:
Aż tak trudno ułożyć takie zapytanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) ? Pozdrawiam Edit: No cóż w sumie można by jeszcze robić alter table w panelu administracyjnym. Chociaż nie mam pewności czy zapytanie biorące dane z kolumny a nie pola typu text będzie wydajniejsze. W sumie także nie trzeba będzie robić explode przy oddzielaniu danych. Ten post edytował Diwi 1.10.2005, 20:11:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 16:49 |