![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dostałem za zadanie zrobienia dwóch systemów od dwóch różnych firm, które w przyszłości będą miały zostać połączone. Na razie ze względów polityczno-ekonomicznych muszą stać dwie niezależne bazy danych i dwa niezależne serwery php. Niejako "jądra" systemów są identyczne (tzn. bazy danych), ale layouty (interfejsy) będą różne. W przyszłości planowane jest połączenie dwóch systemów w jedną bazę danych (bo tak chyba będzie najlepiej). I teraz zastanawiam się jak już przyszykować się na taką fuzję? Na pewno bazy danych muszą mieć identyczną strukture, ale co w systemie? Czy na początku skryptu porobić sekcję z zapytaniami i ją modyfikować? Czy porobić odopowiednie klasy do wywołania zapytań?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2005-10-01 08:16:06) Ha! Otóż niewiele jest ludzi, którzy, powiem nieskromnie posiadają wiedzę aby to zrobić (nie chodzi mi o wiedzę informatyczną). Nie myl osoby merytorycznej od zespołu informatyków realizujących projekt. Też nie za bardzo rozumiem problem, wyjaśnij kwestie: - dlaczego firma zleca wykonanie systemu laikowi a na jego utrzymanie jest gotowa płacić 30 kilka tysięcy w skali roku? Wujek? Ciocia? - dlaczego osoba która doskonale wie, że realizacja tego typu rozwiązania ją przewyższa podejmuje się tego? DeyV, spotkałem się już kilka razy z takim przypadkiem kiedy firma średniej wielkości (500 osób na zmianie) przybiegała z płaczem bo chłopak "pprogramował" im system do controllingu (non stop korzysta z niego 50 osóB) w php+html i na mysql. Jak zobaczyłem rozwiązanie: 50 kilka tabel w bazie, część danych w plikach tekstowych (bo tak jest wygodniej czytać Pani Zosi w biurze rachunkowym), brak jakichkolwiek kluczy referencyjnych, powiązań nic, kompletnie nic, widok raz był generowany w smarty raz prosto w html. Odpowiedziałem wprost 15 tyś za audyt rozwiązania i opracowanie strategii na wyjście z tej sytuacji i usprawnienie całości. Zgodzili się. Dostali piękne dokumenty po dwóch miesiącach pracy i dzisiaj tworzy to i rozwija inna firma X, z którą mam regularnie spotkania - chwalą sobie moją pracę, ja chwalę ich a Klient w końcu ma system który generuje zyski a nie koszty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:55 |